Космически скок на цените на жилищата в София за 5 години

Поскъпнали са с изумителните 66%

31.08.2021 | 07:48 Редактор: Тодор Петров
Космически скок на цените на жилищата в София за 5 години

Апартаментите в София поскъпнаха с близо 66% за период от пет години и три месеца. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. 

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с над 60% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо - с 67,8%. Така столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища. 

Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 54% за период от малко повече от пет години. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища е по-голямо от това на новото строителство. 

Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 54,4% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 55,8%, пише dnes.bg.

Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 42-47%. На трето място в общата класация е Стара Загора (+47%), следвана от Русе (+42,2%).

Варна остава на пето място с поскъпване на жилищата с 34% за пет години и три месеца. Във града новите апартаменти са поскъпнали с близо 25% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК