България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Решението за правителство трябва да се вземе бързо, пандемията и миграцията няма да чакат

Липсата на открит диалог е най-големият проблем, убедени са Даниел Киряков и Любомир Аламанов

18.08.2021 | 09:41 Редактор: Елеонора Танева

Политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите пред България. Това притеснение изрази вчера президентът Румен Радев след втория кръг консултации за съставяне на правителство. Необходимо ли е да се създаде кризисно правителство или ще продължаваме да се справяме с кризите на парче, отговорите дават Даниел Киряков и Любомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации в студиото на "България сутрин". 

"Изкушението на всяка цена да се направи правителство, защото се трупат кризите, е много голямо. Остава въпросът, ако се направи правителство на всяка цена, дали то няма да стане обект на атаки през следващите месеци и да се създаде по-голяма несигурност. В съвременния свят кризите идват толкова често и бързо, че живеем в непрекъснато състояние на няколко кризи едновременно. Ако ще се отива към избори - да се отива по-скоро, ако ще се прави правителство - да не се бави. Нито болестта, нито миграцията и финансовите проблеми ще чакат", коментира Любомир Аламанов.

Според него, ако политиците не са забързат с необходимите действия по актуалния дневен ред на обществото, особено свързаните с пандемията, в следващите 1-2 седмици ще се повтори ситуацията от миналата година, когато хората няма да са готови за нова вълна. 


"В един момент ще се окаже, че сме пропилели ценно време и сме закъснели за важни неща. Дори и да бъде с ограничен хоризонт, бъдещото правителство трябва да има ясна посока и цели. За целта трябва да има комуникация и диалог. Лидерите обаче имат много силно его, водещите фигури се показват от дивата или Facebook, отсъства реалния контакт. Не искат да си говорят пряко, което създава усещането за някакъв вид задкулисие", заяви Даниел Киряков. 

Колегата му изтъкна, че забавянето на редовното правителство се отразява и върху държавната администрация, която блокира. 

"Цялата държава е замръзнала и администрацията на смее да направи нищо без работещо правителство. Тук институциите са свикнали да чакат политическия лидер, който да им казва какво да правят. Това е показателно на какво ниво са останалите институции и каква голяма нужда от реформи има", подчерта Любомир Аламанов.

Анализаторите коментираха и кадрите с насилие на полицаи над протестиращи. 

"Има институционален произвол в България. Има насилие на институциите над гражданите. Оказа се, че парламентът е институция, където гражданите могат да бъдат чути. До скоро това бяха само медиите. НС казва много ясно, че прокуратурата не си върши работа", заяви Аламанов.

"Когато съдебната система не си е свършила работата преди 13 месеца, на преден план излезе НС с активни депутати, които направиха така, че записите да станат публични. А канейки жертвите в НС, показаха, че може да има някакъв вид граждански контрол", добави Даниел Киряков.

Той коментира и казусът с двойното гражданство на Кирил Петков.

"Този въпрос се повдига 3 месеца след като Кирил Петков стана министър. Никой не може да отрече работата, която той свърши. Списъкът е доста дълъг, съответно и засегнатите хора не са малко", отбеляза Киряков. 

"Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков има няколко измерения. От една страна, ако има нарушен закон, това трябва да се изправи като форма. Подобни казуси имаше с Георги Пирински, със Симеон Сакскобургготски. Вменяването на вина за едно малко нещо, макар и да е факт, не променя другия огромен факт на нещата, които са се случвали. Факт е, че Петков спря много финансови кранчета, от което някои хора много ги заболя", заяви Любомир Аламанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК