Има ли правна стойност отказ от гражданство само с молба пред нотариус?

Хиляди българи искат да се откажат от чуждо гражданство, но не успяват

17.08.2021 | 19:40 Редактор: Елеонора Танева

Политическият фронт срещу служебния министър на икономиката Кирил Петков заради двойното му гражданство се разраства. А на този фон - оказва се - хиляди българи също искат да се откажат от чуждо гражданство.

Нидал Алгафари е сред българите, които с интерес следят казуса "Кирил Петков"- бил ли е министърът с двойно гражданство при встъпването му в длъжност. Самият Петков вече посочи, че има нотариално заверен отказ от канадското си гражданство. А Алгафари споделя, че десетки години води подобна битка, за да се откаже от сирийския си паспорт. 

"В закона пише, че аз трябва да се откажа, и аз го правя, но въпросът е къде да го направя - оказва се, че никъде не може. Казус, който е идиотски", коментира патовата ситуация Алгафари. 

Той гледа с надежда към решението, защото частният казус на министъра, може да отвори вратата към хиляди такива случаи. 

"Ако Петков, в момента, в който е подал молбата се счита, че е отпаднало канадското му гражданство - това означава автоматично, че всички ние бихме могли по същия начин да напишем една такава молба пред нотариус", обнадежден е Нидал Алгафари.

Според режисьора и ПР специалист в единия случай решението ще засегне стотици българи, а в другия случай - милиони. Според юристи казусът е интересен, но законова промяна трябва да има. 

"Имаме аналогични казуси с кметове на кметства - като искат да бъдат освободени като управители. Хората, заемащи такъв тип длъжност, не трябва да стават жертви на административни процедури", коментира адвокат Варин Бельов.

От ГЕРБ продължават да настояват за отговори. 

"Г-н Петков представил ли е доказателства за друго гражданство и ред други такива въпроси.  Всички негови обяснения ми се струват неадекватни", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

А от "Демократична България" виждат общ фронт срещу министъра. 

"Кирил Петков свърши много добра работа. Очаквано беше атакуван. Нищо фатално няма да се случи, Кирил Петков показа, че може да не се крадат по 2 милиарда", коментира Иво Мирчев от ДБ.

От българското Външно министерство все още чакат отговор от Канада има ли министърът все още канадско гражданство.

Вижте повече в репортажа Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Като се има предвид,сложната процедура по придобиване на канадско гражданство,едва ли с някакъв си лист пред нотариус може да се откажеш и да нямаш никакви задължения към съответната държава.Освен това,що за диплома има,уж била от Харвард!Изобщо има доста въпросителни около него,които е добре да бъдат изяснени!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Електра
преди 2 години
Още като източи язовира харвардския плъх Кирчо, за да се хареса на Кауна разбрах, че тоя Импексов шут е лъжец и крадец, и мошенник на дребно. Слугата на Кауна и Прокобата, е един изперкал БСПелераст, което подари, 70 милиона лв. народни пари, на една фалирала фирма, за грозни и непродаваеми ел. коли. Питам се аз колко милиона комисионни, от тези 70 милиона, са потънали в харвардският му джоб, и това не е ле за затвор... Сигнализирай за неуместен коментар