Двойното гражданство на Петков и дипломата на Гешев - на дневен ред за депутатите

Кирил Петков е заел подготвен поста на министър

13.08.2021 | 18:48 Редактор: Елеонора Танева

Кирил Петков се е отказал от канадското си гражданство преди да встъпи в длъжност като служебен министър на икономиката. Така отговори той на нападките от страна на "Има такъв народ". По-рано депутатът Димитър Гърдев отправи питане към служебния външен министър Светлан Стоев, позовавайки се на мeдийни публикaции, в кoитo ce твърди, чe Петков e имaл и кaнaдcкo грaждaнcтвo, кoeтo в рaзрeз c бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo.

В кулоарите на парламента министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че е знаел, че не може да бъде министър с двойно гражданство. И призова депутатите вместо да се занимават с интриги в парламента, да актуализират бюджета. 

"Спокойно мога да кажа, че аз Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. В първия момент, когато бях поканен за министър направих този отказ. Той е нотариално заверен, така че имам пълната документация", обяви министър Петков. 

И още един спорен въпрос беше поставен днес в парламента - за дипломата на главния прокурор Иван Гешев. Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков заяви от трибуната, че тя не е намерена в Академията на МВР. Така той отговори на поставения въпрос от депутата от "Изправи се, БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов. 

"Отправих писмено запитване, посочих лицето, служител на МВР, което да извърши проверката, след което тази "разходка" завърши безуспешно. Бих отговорил и на други въпроси, ако има документи и ни беше позволено да направим това. Във ВСС отговорът е, че има на сайта им качено копие на дипломата, там има заличени данни и ние не можем да направим точна проверка. И тъй като дипломата не я намерихме никъде, поисках от ВСС да ни даде възможност да проверим в неговото лично кадрово дело. И това ни беше отказано", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

И обясни, че главният прокурор Иван Гешев е започнал обучението си в Академията на МВР във факултет "Държавна сигурност", след това е бил в "Народна милиция", но проверката не е доказала категорично, че е преминал задължителния си стаж преди да получи юридическа правоспособност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК