Канадското гражданство на Кирил Петков изправи ГЕРБ срещу служебния кабинет

Конституционният съд образува дело за назначаването на служебния министър по икономиката

16.08.2021 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова

Отново напрежение между ГЕРБ и служебния кабинет - този път заради двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков. Конституционният съд образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в служебния кабинет по искане на 55 депутати от ГЕРБ. 

От ГЕРБ съзряха противоконституционност в указа на президента Румен Радев за назначаването на служебното правителство. Причината – канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков и поискаха незабавното му отстраняване. Министър Петков пък видя поредната атака в действията на ГЕРБ, които внесоха искането си в Конституционния съд.

"Искаме да се установи ясно дали министър Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на неговото назначаване и дали все още има такова, защото знаем, че с една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство", каза Даниел Митова от ГЕРБ/СДС.

"Когато ме поканиха още през април - първото нещо, което направих, е да направя отказ с волеизявление, което е нотариално заверено, изпратих веднага документацията към Канада, заедно с платената такса, това е всичко, което аз като български гражданин мога да направя. Възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда Конституция?", заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Според Даниел Митов актовете, издадени от Кирил Петков, могат да бъдат обявени за нищожни.

"Ние искаме незабавното отстраняване на министър Петков, той незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, именно защото неговите актове могат да бъдат обявени за нищожни и това ще доведе до щети за държавата", категоричен е Митов.

"Сигурно на ГЕРБ най-голямата мечта е да бъда министър", заяви Петков.

Към момента няма конкретен отговор от канадска страна и не могат да се правят изводи и предположения законно или не е назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката – заявиха конституционалисти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Бактисал
преди 2 години
Ликвидирайте ГЕРБ и всичко ще се нареди и ще потръгне. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Реалист
преди 2 години
Гнусните/ГЕРБ/ търсят под вола теле. Нищо няма да им се получи. Петков е изпратил нотариално заверена декларация за отказ. Основната цел на *** е да пречат на работата и да причиняват вреди на България. Треперят от страх. ОПГ ГЕРБ трябва да бъде ликвидирана! Сигнализирай за неуместен коментар