Ексклузивно: Нов запис показва още жестоко пребити на протестите

В парламента депутатът и бивш вътрешен министър Младен Маринов се извини на всички, пострадали от полицейския произвол

17.08.2021 | 19:02 Редактор: Жаклина Иванова

Датата е 02.09.2020г. Часът е 11:30. Иван Георгиев и негови съпартийци от "Възраждане" са в Триъгълника на властта. В момент на ескалация на напрежението полицаи правят т. нар "чувал" на Иван.

"Всичко буквално беше за части от секундата. Просто идват, сграбчват те и те извеждат от протеста. Веднага ми скъсаха якето, счупиха ми очилата и ме напръскаха с лютив спрей", сподели той.

След задържането Иван е със счупени челюст, скула и нос.

"Моментално 4-5 човека бяха на гърба ми. Всеки ме биеше, както намери за добре. Един от полицаите ми бъркаше в очите, за да не мога да видя някого и да го разкрия след това. Колена, лакти, юмруци, който, както намери", добави Георгиев.

Иван Георгиев е задържан в 6-о Районно управление в София. Следва и обвинение.

"Съдът, когато видя обвиняемия в съдебна зала, каза, че външният му вид сериозно разколебава обвинителната теза на прокуратурата. И го пусна без мярка за неотклонение. По писмените материали, съдържащи се в досъдебното производство, които имах възможност да прочета, пишеше, че е оказвал съдействие и никаква съпротива на полицейските органи", посочи адвокатът Петър Петров.

Въпреки че Иван Георгиев се храни месец само със сламка и е със средна телесна повреда, вече близо година няма открит виновник за състоянието му.

В парламента депутатът и бивш вътрешен министър Младен Маринов се извини на всички, пострадали от полицейския произвол. И заяви, че записите от охранителните камери, които се появиха публично в петък, не са били скрити.

"Тези записи не са укривани. Тези записи са иззети по съответния ред. Нека този случай да не изважда от фокуса случаите на пострадали тежко полицаи", каза той.

"Не може българската полиция да бъде поругавана с политически цели. Вие знаете, че лидерите на част от политическите сили са в Народното събрание, благодарение на използването на тези протести. Може би има средства, по- добри от прашката, да се прави предизборна кампания", подчерта бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

И двамата не отговориха дали биха се отказали от имунитета си, за да бъдат разследвани, нито дали ще се откажат от депутатските кресла, заради скандала. Все още не е ясно и чие е чекмеджето, в което дисковете с кадрите са прекарали повече от година.

Въпреки желанието на депутати да извикат Иван Гешев по темата в пленарната зала, от Специализираната прокуратура заявиха, че Народното събрание няма право на това. Засега това може да се случи, но само в правна комисия. Такава, обаче, все още не е съставена.

Депутатите гласуваха главният прокурор Иван Гешев да внесе доклад в НС относно действията на прокуратурата след разкритията за полицейско насилие.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
MZh
преди 2 години
Супер статия!Благодаря за видеото! Сигнализирай за неуместен коментар