Депутатите питат: Има ли наказани униформени за полицейското насилие?

Народните представители изслушаха по темата служебния вътрешен министър Бойко Рашков

17.08.2021 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Извънредно заседание на парламента заради разпространените записи с полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. Депутатите изслушаха по темата служебния вътрешен министър Бойко Рашков. 

На извънредното заседание за полицейското насилие дойдоха и трима от битите протестиращи, които бяха посрещнати от депутатите с аплодисменти.

В продължение на часове депутатите питаха, а служебният вътрешен министър отговаряше. Народните представители поискаха да разберат има ли наказани униформени служители. Попитаха и дали има данни външни фирми да са охранявали протестите. 

"Точно затова искаме да знаем - кой организира тази провокация ", попита Виктория Василева от "Има такъв народ".

"Това не са обичайни жертви на полицейско насилие, те не просто оцеляха, те победиха", заяви адв. Николай Хаджигенов.

По думите на служебния вътрешен министър ръководството на МВР и прокуратурата са знаели за видеозаписа, запечатал побоя под колонките на Министерския съвет.

"По отношение на 10 юли за действията, които знаем, вече има 3 проверки. Службата сама проверява действията на своите служители. Дела срещу МВР няма, а срещу протестиращите - има", допълни Рашков.

В залата той обяви и че настоящ европейски делегиран прокурор не е установил наличие на полицейско насилие при случилото се на 10 юли миналата година. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК