Записът с кадрите с полицейско насилие е даден за техническа експертиза на СДВР

Наказанието за полицаите би могло да бъде до 2 г. затвор или пробация

16.08.2021 | 09:56 Редактор: Елеонора Танева
Записът с кадрите с полицейско насилие е даден за техническа експертиза на СДВР

По досъдебното производство, свързано с кадрите с полицейско насилие, са извършени множество действия. По реда на  НПК е приобщен запис от охранителна камера, описан в медиите като "под колоните на МС", информират от Софийската районна прокуратура. Записът е изследван от експерти от СДВР по назначената и изготвена видео – техническа експертиза. 

Същият, както и експертизата като способ на доказване, са част от доказателствения материал по досъдебното производство и се подчиняват на общите правила на НПК. Такъв е регламентираният от процесуалния закон ред, приложим за стотици дела, наблюдавани от СРП, а и от всички прокуратури в страната. Винаги когато са налице видео или друг вид записи от значение за разкриване на обективната истина по дадено наказателно производство, същите се приобщават и изследват експертно по предвидения в НПК ред, уточняват от прокуратурата.  

Разследването се провежда от следовател от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, които към момента на деянието са били служители на Министерство на вътрешните работи. 

Разследването е за причиняване на телесна повреда от полицейски орган по повод изпълнение на службата му. Предвиденото наказание е  лишаване от свобода до две години или пробация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК