Ексклузивни кадри: Брутален побой и издевателства над протестиращи през юли 2020 г. (ВИДЕО)

Кадрите бяха показани на заседанието на временната комисия за полицейското насилие в парламента

13.08.2021 | 17:37 Редактор: Десислава Атанасова

Брутален побой и издевателства над протестиращи по време на антиправителствените протести през юли миналата година. 

За първи път кадрите бяха показани на заседанието на временната комисия за полицейското насилие в парламента. Вижда се как униформени ритат и нанасят удари върху проснати на земята, с белезници на ръцете протестиращи.

"Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание спрямо тях би било нарушение на Женевската конвенция“, отбеляза председателят на комисията Николай Хаджигенов.

400 дни. Точно толкова отне, за да се появят записите от охранителните камери, уловили полицейското насилие от втория ден на антиправителствените протести миналата година.  

Актьорът Станислав Кертиков ще помни дълго нощта пред Министерския съвет. Тогава е сред задържаните. 

"Това задържане беше обявено от съда като незаконосъобразно. Подадохме жалба и успяхме да обсъдим СДВР. Ние не сме нито реваншисти, нито искаме власт, искаме една просперираща власт, която беше задържана", сподели Кертиков.

Адвокат Николай Хаджигенов, тогава сред неформалните организатори на протеста, а днес депутат разказва, че първоначално от НСО отказват да дадат кадрите. По-късно в писмо до Софийския районен съд става ясно, че записите липсват. Но преди 3 дни от службата за охрана показват приемо-предавателен протокол, че дисковете с материалите са в полицията. 

"Това е престъпление, защото те прикриват престъпление и това е престъпление срещу правосъдието и това трябва да бъде наказано. Ако тези хора бяха военнопленници, не биха се държали така с тях. А най- възрастният е на 24 години", заяви Хаджигенов.

Кадрите са изпратени по куриер до депутатите от служебния вътрешен министър  Бойко Рашков. 
 

"Бойко Рашков изпрати двама души, които работиха само това и разгледаха всеки детайл за местонахождението на тези записи и в крайна сметка успяха да намерят един от дисковете в СДВР, скрит до едно чекмедже", допълва Хаджигенов.

Потърсихме Антон Златанов, който по време на протестите беше зам.-директор на СДВР, не пожела да коментира. Без резултат останаха и опитите ни да се свържем с бившия вътрешен министър Младен Маринов. Но от ГЕРБ заявиха пред Bulgaria ON AIR, че всеки полицай, упражнил насилие трябва да отговаря пред закона. 

А заради насилието над граждани, в началото на лятото, служебното правителство освободи шефа на столичната полиция Георги Хаджиев и главния секретар на МВР- Ивайло Иванов.

Повече вижте в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК