Новият шеф на Спецпрокуратурата: Ще подам оставка, ако са подслушвани протестиращи

Валентина Маджарова беше единственият кандидат за поста

23.06.2021 | 18:43 Редактор: Здравко Черкезов

С протест и в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра титулярен ръководител на Специализираната прокуратура. 

Единственият кандидат беше Валентина Маджарова, която от година изпълнява функциите на временен ръководител. Това е и една от причините за протеста. Според демонстрантите изборът е предизвестен, тъй като има само един кандидат за поста. 

С пълно единодушие Прокурорската колегия на ВСС избра единствения кандидат за директор на Спецпрокуратурата - Валентина Маджарова. 

Постът не е нов за нея, тъй като тя бе временно начело на Специалзираната прокуратура през юли 2020 г.

"Искам да съм с мой ръководен екип, тъй като съм отборен играч и екипната работа е много важен фактор в успеха на която и да е институция", заяви самата Маджарова. 

Тя коментира, че би подала оставка, ако се докажат нарушения относно изнесените данни за подслушвани протестиращи. 

"Въпросът беше, ако се докаже, че са подслушвани политици, ако правилно съм го възприела. Ще си подам оставката (ако са подслушвани и протестиращи, бел. ред.)", 

Пред ВСС Маджарова заяви, че резултатите от борбата срещу корупцията по високите етажи на властта не са достатъчни, а за да е успешно обвинението на прокурора, е необходимо преди това разследващите органи и проверяващи институции да са свършили работата си. 

Като основен проблем на специализираното правораздаване, тя отбеляза проточването на делата. 

И докато в залата членовете на колегията единодушно гласуваха единствената кандидатура, пред сградата се събраха протестиращи. Те поискаха оставките на повечето членове на Висшия съдебен съвет и закриването на специализираното правосъдие. 

"Независимо какви качества има, той ще бъде избран, състезание няма. Съпоставка с избирането на главния прокурор, същото нещо", посочи протестиращ. 

"Този ВСС трябва да се разпусне, не може да има политически кандидатури, които обслужват интересите, които са като свински черва навързани", смята Татаяна Кръстева. 

"Тотална делегитимация на прокуратурата и в частност на специализираното правосъдие заради дейността на неговото ръководство. Маджарова не може и не трябва да остава ръководител, тя носи лична отговорност за тази делегитимация", категоричен е друг протестиращ. 

Валентина Маджарова започва кариерата си като следовател в Бургас, след това е прокурор в Средец. От 2019 г. е в Спецпрокуратурата. Работи по случая "Апартаментгейт". Тогава тя не открива данни за престъпления. 

Без обвинение минава и повереният ѝ случай относно съмненията за сключване на споразумение на главния прокурор Иван Гешев с обвинени в организирана престъпна група. Преди да поеме Спецпрокуратурата, е наградена от Гешев.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК