България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министърът на образованието: Учителите не се ваксинират, новите вълни са гарантирани

Изчакват есента, но тогава ще бъде късно, заяви Евгения Пеева

09.07.2021 | 09:25 Редактор: Елеонора Танева

Проучване на Министерството на образованието показа, че едва 4% от училищата в страната имат 70% ваксиниран персонал срещу Ковид-19.

"Огромен дял от училищата имат дори под 30% ваксинирани специалисти. Противно на мнението за висока заболеваемост, се оказа, че преболедувалите не са повече от 15%. Общо ваксинирани и прекарали вируса не правят и половината от персонала, което е далеч от целта за колективен имунитет". Това заяви зам.-министърът на образованието Евгения Пеева в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че основните притеснения на учителите и на персонала в детските градини са свързани с евентуални негативни странични ефекти от ваксините, наличие на придружаващо заболяване, съвети на личните лекари да не се ваксинират.

"Има и такива, които посочват, че изчакват началото на учебната година, за да се ваксинират - да имат по-дълго време имунитет. Ако изчакаме есента, вече ще е късно. Ако не се ваксинираме сега - новите вълни на боледуване са ни гарантирани", подчерта Евгения Пеева пред Bulgaria ON AIR.

МОН започна активна разяснителна кампания. Началниците на регионалните управления на образованието провеждат срещи с директорите на училища и детски градини от цялата страна. 

"Нашата цел е да повишим информираността. На тези срещи се опитваме да обясним, че трябва да си гарантираме максимално дълго време присъствено обучение през новата учебна година", обясни зам.-министърът на образованието.

Тя подчерта, че са доста осезаеми негативните последствия от дистанционното обучение през последната година и половина. 

"Резултатите са спаднали сред ученици от по-уязвими групи, тези, които са най-засегнати от пандемията. Мотивацията на учениците спада. Нивата на агресия се увеличават, склонността към отсъствия и отпадане от образователния процес съществува. Учителите с дълъг стаж заявяват, че дългото стоене пред мониторите допълнително ги натоварва", заяви Евгения Пеева. 

Зам.-министърът на образоването отчете голям интерес към програмата "Отново заедно", по която ученици се изпращат на почивка на море.

"Над 200 училища са одобрени, над 2 500 ученици с близо 500 педагогически специалисти ще отидат на почивка, която ще им се отрази доста добре след пандемията. Има постъпили още 100 заявки през последните дни, които ще бъдат разгледани", добави Евгения Пеева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
Много компетентна жена- харесвам я Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 2 години
И да се ваксинират и да не се ваксинират, вие гарантирате за новите Ковид вълни:))) Сигнализирай за неуместен коментар