Безплатни летни лагери за ученици - над 30 000 деца ще участват в програмата

Целта е да се социализират след дългите месеци, в които учиха дистанционно, както и да се подпомогне туристическият бранш

16.06.2021 | 19:08 Редактор: Жаклина Иванова

Ясни са правилата, по които училищата ще могат да кандидатстват за летните лагери на учениците. От тях ще може да се възползват около 30 000 деца. А целта е да се социализират след дългите месеци, в които учиха дистанционно, както и да се подпомогне туристическият бранш.

Училищата ще могат да кандидатстват по програмата на два етапа до края на юли. Летните почивки ще бъдат с 6 нощувки и ще обхванат 30 000 деца от 1 до 12 клас. Максималната бройка за училище е 165 деца. 

"Критериите са свързани с продължителността на дистанционното обучение през годината, тъй като то е различно за различните възрастови групи, успеха в хода на обучението, здравния статус-дали някои от децата са преболедували, дали имат специални образователни потребности и социалния статус, тъй като е ясно, че някой деца са с ограничени възможности за такъв тип дейности", уточни служебният министър на образованието Николай Денков.

Родителите приветстват идеята децата им да почиват безплатно, но имат и притеснения. 

"Бройката е много малка, съответно, когато има толкова малка бройка и неясни критерии, може би някои ще се почувстват ощетени от тази гледна точка. Реално погледнато бройката е 7% от децата в едно училище, което е адски малко. Не е ясно как ще ги избират, всичко е в ръцете на ръководството на едно училище", сподели родителят Петър Иванов.

Той предлага всяка година да има такива почивки за децата, но да се определят с конкурси. 

Инициативата ще струва на държавата 15 млн. лева. Пакетът за един ученик ще е на стойност 500 лв. Програмата цели и подпомагане на туристическия бранш. 

"Тази програма е насочена главно към два субекта. Първият е туристическият бизнес. Вторият са учениците. Намираме се в период, в който не само е необходимо възстановяване на туристическия сектор, но и неговото подпомагане във всичките му части", уточни служебният министър на туризма Стела Балтова.

Всяко училище ще избира само туроператорите. Учебните заведения ще трябва да представят трима туроператори и критериите за избора си, обясниха от просветното ведомство

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК