Създават организация за ваксиниране на учениците, не всички родители са съгласни

Решението се очаква да бъде взето на следващото заседание на Националния ваксинационен щаб

08.06.2021 | 19:24 Редактор: Здравко Черкезов

От следващата седмица може да започне ваксинацията на учениците. Решението се очаква да бъде взето на следващото заседание на Националния ваксинационен щаб в понеделник. Не всички родители обаче са съгласни децата им да бъдат имунизирани.

Лора Кирилова има дъщеря на 14 години и бебе. Тя самата си е поставила ваксина срещу Ковид-19, но за децата е категорично против. 

"Нито на нея, нито на кака ѝ няма им сложа. Все още не са толкова разработени… а и техният имунитет тепърва се изгражда. Трябва да са по пожелание, да, всеки трябва да има право на избор, както за възрастните. За други родители обаче ваксините на учениците ще им дадат повече спокойствие за децата им",  каза тя.  

"Смятам, че ще са съгласни, понеже чухме сега, че в Израел започват ваксинация на деца, може би ще бъде добре и за нашите деца",  посочи Вяра Ганева.

Личните лекари вече са в готовност да поставят ваксини и на деца. 

"Ние винаги имаме готовност общопрактикуващите лекари, извършваме имунизации на новородените деца, при които е много по-опасно имунизирането и трябва да бъдат под наблюдение", каза д-р Емил Енчев от Велико Търново.

"Трябва един път да има неговото съгласие, въпреки всичко, той не е малък – 12 – 15 години, но трябва да има и съгласието на един от родителите. С информираното съгласие. По този начин ние покриваме даденото съгласие, че детето и неговият родител са убедени в полезността на тази манипулация, за да не се получават спекулации", заяви председателят на Координационния съвет към НОЩ проф. Красимир Гигов. 

Вече се създава и евентуална организация за имунизиране на учениците. На заседанието в понеделник се очаква да бъдат обсъдени становищата на педиатри за здравните аспекти на казуса, както и на юристи.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 0
ГНЕВЪТ 2
преди 2 години
НЕ докосвайте децата ни! ЗАЩОТО... Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 0
Гневът
преди 2 години