Стаматов: Ученици на море? Надали образователната сфера трябва да спасява туризма

Протестите на родителите са напълно обосновани, смята училищният директор

31.05.2021 | 21:22 Редактор: Десислава Атанасова

Край на ротационния принцип в училищата. Всички ученици се върнаха в клас. Как ще се определи кои от тях ще ходят на безплатна почивка, инициирана от служебното правителство?

"По-хубавата новина е, че всички ученици се върнаха в клас. А що се отнася до ваканциите - за мен беше изненада, надали образователната сфера трябва да спасява туризма, не стои много добре. Полярно е мнението в социалните мрежи. Все още няма яснота, не са регламентирани параметрите, вероятно ще тръпнем до последния момент". Това заяви директорът на 119 СУ Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

И допълни, че едно голямо училище ще бъде истинско изпитание.

"Аз лично не бих подложил на жребий учениците. Най-вероятно ще се избират по социален критерий, но има много по-важно неща в момента например - намирането на място на всяко дете в детска градина и ясла", каза той.

Стаматов поясни, че в момента се строят 19 градини в столицата, от които 8 ще приключат до края на година. Една от причините, според него, за създалата се ситуация, е предоставянето на сградите на други институции.

"Но тогава този казус не е е бил такъв, не е имало такава концентрация в столицата, скоро това ще се случи и с училищата", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Родителите биха могли да получават компенсация от 650 лв., ако детето им не е прието в детска градина или ясла, според разчетите на ресорното министерство. 

"Ясно гарантирани са 251 лв. - всички останали са с пожелателен характер. Затова протестите на родители са напълно обосновани", допълни Стаматов.

Относно приема на първокласниците, той успокои, че няма нищо страшно, ако детето не е прието на първо класиране, но подчерта и грешките на родителите.

"Около 4 000 родители са записали само едно желание. Нито един родител не може да си позволи такова нещо. Аз се надявам, че няма да имаме казус. Няма нищо страшно, ако не е приет на първо класиране, има и второ и трето, но трябва да се следи кои са желанията на детето. Критериите винаги са важни", обясни Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
1
преди 2 години
Този е гаден гербаджия! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
А как ще стане подбо
преди 2 години
Само 30 хиляди ще се възползват, но как ще ги избират, само на партийните членове ли, както беше през комунизъма? И 100 години да минат, комунистическите прийоми още ще ги има! Сигнализирай за неуместен коментар