Туроператори настояват за ясни критерии за безплатните лагери за 30 000 деца

Туристическият бранш приветстват решението на служебния кабинет за подпомагане на сектора

28.05.2021 | 20:14 Редактор: Десислава Атанасова

Туристическият бранш приветстват решението на служебния кабинет за подпомагане на сектора, а именно 30 000 ученици и учители да могат да летуват безплатно на българското море. Те обаче настояват за ясен критерий как ще бъдат избрани хотелите и кои деца ще имат право на безплатен отдих. 

С организацията на почивките на учениците на море ще трябва да се заемат туроператорите.

Ивелина Пулева има опит с летните лагери, но настоява за ясни критерии. Засега е ясна само сумата на туристическия пакет. 

"С 500 лева наистина могат да се направят и добри лагери, но трябва да се знае как ще кандидатстват туроператори, как ще кандидатстват хотелиери, училищата, защото видимо 30 000 ученика на какъв критерий ще ги определят", пита туроператорът Ивелина Пулева.

"В продължение на една седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тези тежки години и в същото време, помагайки на туристическия бизнес". това заяви служебният министър на здравеопазването Николай Денков.

Всяко училище ще може да изпрати до 70 деца. Средствата ще се отпускат на училищата, които ще сключват договори с туроператорите

"Ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат с тези туристически пакети, както да бъдат придвижени и застраховани до местата за настаняване, така ще бъде поето цялото тяхно изхранване, а също така се подготвят много интересни програми", категорична е Стела Балтова, служебен министър на туризма.

В най-големия ни туристически комплекс "Слънчев бряг" обмислят и други мерки как да запълнят базите си, ако не дойдат западните туристи.

"Стартирали сме една кампания, която е насочена към всички лица, които са заети в здравеопазването. Тя се казва "Вашата мисия е нашето здраве”, цената е изключително преференциална  и дава възможност за почивка през юни", допълни Деница Бахарова управител на хотел в Слънчев бряг.

Правителството ще продължи и дотирането на места в чартърните полети. Работи се усилено по облекчаване на режима за влизане на туристи от други държави, но при спазване на правилата за безопасност. 

Служебният министър на туризма Стела Балтова припомни, че е дала срок на концесионери и наематели да уведомят, с колко ще намалят цените на чадъри и шезлонги това лято. На бургаския плаж те ще бъдат безплатни. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК