България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вдъхновение в пандемията: Пекарна дарява хляб на нуждаещи се

Това е само една от инициативите, които обединяват хората, посочи Цанко Донков

23.12.2020 | 08:10 Редактор: Радостина Димитрова

Вдъхновение по време на криза. Как малка пекарна дарява хляб на нуждаещи се и защо е важно хората да си помагат в проблемите и да се обединяват - разказва организаторът на инициативата Цанко Донков.

"Това е пекарна, която е много мъничка и се намира до пазар "Красно село". Собственикът решил преди да я създаде, да отдели процент, който да бъде само за благотворителна цел", обясни Донков в "България сутрин".

Той сподели, че за добрата кауза са разбрали и хора дори извън района.

"Пекарната е отворена и към други развиващи се бизнеси - когато правим супа, имаме нужда и от крутони", каза още Донков.

Не това е единствената инициатива обаче, в която участва той. Във Facebook група с други будни столичани си помагат взаимно.

"Хората все повече трябва да вярват, че единствено когато сме обединени около кауза, нещата се случват по-бързо", подчерта Донков пред Bulgaria ON AIR

"Започнах с инициативата за тротоара по бул. "Дойран", събрахме подписка и я внесохме в Столичната община, след което се реализира проектът", обясни събеседникът.

Пo думите му няма малък или голям проблем - "когато човек има проблем, за него е най-големият, по отношение на това всеки един е важен. Затова създадохме и тази група във Facebook, за да помага всеки с каквото може".

"Хората от блока, квартала, от улицата... да излязат всичките, да се запознаят и да имат стимула да създават каузи заедно. В тези времена е много важно да усетиш подкрепата около себе си и да знаеш, че не си сам", сподели Цанко Донков. 

И добави, че при първия локдаун е подал ръка към бизнеса в района на "Красно село", като се е опитал да го популяризира, за да достигне го повече хора.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК