България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как пластмасата влияе на тялото ни?

Коментар на Маги Джанаварова и Илияна Лазарова

17.12.2020 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

За да покажат вредата от пластмасата не само за природата, но и за човешкото тяло, 10 български звезди се изследваха в лабораторията към Норвежкия институт за обществено здраве. Резултатът - в телата им са намерили следи от 17 вида опасни химикали, които се срещат точно в пластмасовите опаковки за еднократна употреба - чашки, пликчета, прибори за хранене.

"Не се изненадах, тъй като от доста време се интересувам кое, как влияе на нас. Всичко е на много начален етап, както и изследването. Те все още изучават какво се случва с нашето тяло, защото от много скоро се опитват да разберат как пластмасата влияе на нашето тяло", каза певицата Маги Джанаварова за "България сутрин".

Актрисата Илияна Лазарова подчерта, че за нея е било изненада, а последните години е ограничила доста употребата на пластмаса.

"Това, което се откри в моя организъм, е нещо старо. Нещо, което се е натрупало през годините. Най-вероятно не се чисти и остава в тялото, някои неща остават дори в костната система, най-вероятно в косите ни, ноктите ни", каза още Лазарова пред Bulgaria ON AIR.

Джанаварова сподели, че когато е получила резултатите, се замислила къде реално използва пластмаса.

"Няма как да избягам от нея, старая се да използвам максимално малко от нея. Трябва да се знае какво се слага в съдовете, които се произвеждат", категорична е тя.

В кампанията си двете дами споделят, че няма абсолютно никакъв контрол над производителите каква пластмасата, която използват.

"Самите те знаят какви са химичните елементи в нея. Не всяка пластмаса е тествана или безопасна за човешкото тяло. Мен лично много ме е страх за децата ми. Където мога - използвам стъкло и други материали, които са отново са еднократна употреба. Когато поръчвам храна - ходя със стъклена кутия и искам в нея да ми сложат", допълни Илияна Лазарова.

Според тях има нужда от спешни законодателни промени.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК