На морското дъно има 14 млн. метрични тона микропластмаси

Това е повече от 35 пъти повече, отколкото се смята, че плава на повърхността

06.10.2020 | 21:15 Редактор: Георги Камарашев
На морското дъно има 14 млн. метрични тона микропластмаси

Добре документирано е, че всяка година в океаните навлизат големи количества пластмаса, които замърсяват моретата, затрупват плажове и застрашават дивата природа. Пластмасово замърсяване е открито дори в най-отдалечените райони на Земята, като Антарктида или в най-дълбоките части на нашите океани.

Но сравнително малко се знае за нивата на пластмаса, сгушени на морското дъно и в дълбоководните утайки на дъното на нашия свят.

Ново проучване на австралийската национална научна агенция CSIRO, публикувано в списанието "Frontiers in Marine Science" в понеделник, хвърли малко светлина върху този пластмасов проблем, изчислявайки, че на океанското дъно има 14 млн. метрични тона микропластмаса, предаде CNN.

Това е повече от 35 пъти повече пластмаса, отколкото се смята, че плава на повърхността, смятат авторите на проучването.

Изследователите казват, че работата е първата глобална оценка на микропластмасите - парчета пластмаса, които са износени от елементите на малки фрагменти, по-малки от 5 милиметра (0,19 инча) - на морското дъно.

Използвайки роботизирана подводница, екипът събира проби от дълбоководни утайки до 3000 метра дълбочина от шест обекта в Големия австралийски залив, на разстояние до 380 км. (236 мили) от брега на Южна Австралия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК