Проучване: Тръмп е най-големият двигател на дезинформация за Ковид-19

Екип от Корнелския алианс за наука оцени 38 милиона статии

02.10.2020 | 00:45 Редактор: Ралица Братанова
Проучване: Тръмп е най-големият двигател на дезинформация за Ковид-19

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е най-големият двигател в света на дезинформацията за Ковид-19 по време на пандемията, се казва в проучване от университета Корнел.

Екип от Корнелския алианс за наука оцени 38 милиона статии, публикувани от англоезичните утвърдени медии в целия свят между 1 януари и 26 май тази година.

Базата данни, която те използваха, обобщава покритие от страни като САЩ, Великобритания, Индия, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия и други африкански и азиатски държави.

Те идентифицираха 522 472 новинарски статии, които възпроизвеждат или усилват дезинформация, свързана с пандемията на коронавируса, или онова, което Световната здравна организация нарече „инфодемия“.

Те бяха категоризирани в 11 основни подтеми, вариращи от конспиративни теории до атаки срещу топ учения Антъни Фаучи до идеята, че вирусът е биооръжие, отприщено от Китай.

Но най-популярната тема беше това, което авторите на изследването нарекоха “чудодейни лекове”, което се появи в 295 351 статии – повече от останалите 10 теми, взети заедно, предава БГНЕС.

Авторите установиха, че коментарите на президента Тръмп предизвикват големи скокове в темата “чудодейните лекове”, водени от неговия брифинг за пресата от 24 април, където той разглежда възможността за използване на дезинфектанти в тялото за лечение на коронавируса.

Подобни скокове се наблюдават, когато той насърчава недоказани лечения като хидроксихлорохин.

"Затова заключаваме, че президентът на Съединените щати вероятно е бил най-големият двигател на дезинформацията за Ковид-19 "инфодемия “, пишат от екипа.

След чудодейни изцеления, втората най-разпространена дезинформационна тема беше, че пандемията е създадена за напредъка на "нов световен ред“.

След това дойде твърдението, че пандемията е измама за политическа изгода от Демократическата партия на САЩ, последвана от конспирации, в които се твърди, че вирусът е биооръжие, пуснато от лаборатория в Ухан, Китай.

Следваха теориите на конспирацията, свързващи пандемията с филантропа Бил Гейтс, след това измамата, че симптомите на Ковид-19 са причинени от 5G телефонни мрежи, антисемитските теории на конспирацията и идеята, че вирусът е форма на контрол на населението.

Изследването е частично финансирано от фондация “Бил и Мелинда Гейтс”.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Чичко
преди 3 месеца
Последното изречение е показателно... Обезсмисля написаното... Сигнализирай за неуместен коментар