На своя глава Тръмп приема хидроксихлорохин превантивно

"Мисля, че е добро лекарство", заяви американският президент

19.05.2020 | 10:38 Редактор: Ралица Братанова

На фона на пандемията и експерименталните опити за намиране на лекарство срещу Ковид-19, американският президент Доналд Тръмп разкри, че от 10 дни приема превантивно лекарството срещу малария хидроксихлорохин.

Той говореше за предимствата на медикамента, въпреки предупрежденията на медицински специалисти за негови странични ефекти. 

"Приемам го от седмица и половина. По една таблетка дневно", каза Тръмп.

Президентът обяви, че има "нулеви симптоми" от хидроксихлорохина. Той каза, че лекарството не му е било препоръчано от лекаря му, но по своя инициатива е поискал да му го изпише лекар от Белия дом.

"Почнах да го приемам, защото мисля, че е добро лекарство. Чувал съм много добри неща за него", допълни Тръмп.

В изявление на Белия дом се казва, че след дискусия лекарят д-р Шон Конли и Тръмп са стигнали до заключението, че "потенциалната полза от лечението надвишава относителните рискове". 

Президентът започва да приема хидроксихлорохин превантивно, след като беше съобщено, че член на персонала му е с положителен тест за коронавирус. Пробите на Тръмп обаче са отрицателни. Мнозина определиха поведението на Тръмп като безразсъдно.

Хидроксихлорохинът се използва както за лечение на малария, така и за лечение на ревматоиден артрит и лупус. Много клинични проучвания проверяват доколко е ефективен в борбата с коронавируса, но все още не е доказано. 

Експерти предупреждават, че хидроксихлорохинът не трябва да се приема масово, защото има странични ефекти и може да изкара сърцето от ритъм. 

И докато все още се търси лек на заразата, Тръмп заплаши трайно да прекрати американското финансиране към СЗО. И постави ултиматум в рамките на 30 дни организацията да направи подобрения и да покаже независимост от Китай. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нищо няма да му стане, аз го пия от години но по лекарско предписание. От време на време изчезва от аптеките, но само това иначе е от полза. Сигнализирай за неуместен коментар