Над 100 американци в болници, пили дезинфектанти по идея на Тръмп

10 от тях са погълнали белина

27.04.2020 | 11:33 Редактор: Ралица Братанова

Стотици американци са пили белина и дезинфекциращи средства след изказването на американския президент Доналд Тръмп. Здравните служби реагираха остро, а ден по-късно самият президент каза, че е било сарказъм. В Съединените щати заразените са почти 990 000 души, а жертвите - 55 000.

Здравните власти реагираха остро. "Тревогата ми е, че хората ще умрат. Хората ще смятат, че това е добра идея. Това е опасно“, обясни лекар в Ню Йорк.

"Много американци задават въпроса, но хората не трябва да консумират дезинфектанти у дома. Това може да доведе до смърт, както и до странични тежки ефекти", коментира ръководителят на Администрацията по храните и лекарствата Стивън Хан.

В рамките на 18 часа след изказването на президента от Центъра по контрол на заболяванията в Ню Йорк - огнището на заразата в Щатите, съобщиха за 30 души в болница с отравяния, пили белини и дезинфектанти. А в Мериленд - 100. 

"Предупрежденията на етикетите трябва да са достатъчни, за да се разубедят хората да пият белина. Но трябва да се добави и "Не пийте, дори и да е препоръчано от американския президент", смята преподавателят в университет в Ню Йорк Марк Гейстфелд.

А малко преди скандалното изказване на Тръмп от Вашингтон посочиха, че белината убива вируса за 5 минути, а изопропиловият алкохол - за 30 секунди. Слънчевата светлина и високите температури също намаляват живота на вируса на повърхности и във въздуха.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Хари
преди 3 години
Моят дезинфектант е капка-две йодна тинктура върху клечка за почистване на уши, разтрити отвътре на бузите, венците и под езика. И въобще не ми пука дали продавачката си плюмчи пръстите, за да вземе хартия за опаковка на баничката(нещо което ми се е случвало преди 30-40 дни). Е още съм жив и нямам никакви признаци за коварният ковид. И последно Тръмпи е прав за Белината, само че не се инжектира а се пие. Правил съм го преди доста(най-малко 8-10) години и още съм жив: трябва да се разреди. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
кике
преди 3 години
Президентът го е казал в преносен смисъл Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
кике
преди 3 години
Като си знаят ,че са *** американците как може да им казват такива работи,те са кон с капаци без никаква мисъл Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
За мен това е най-безумното изказване на тоя човек откакто е президент. Просто не ми го побира ума, как е възможно да кажеш такова нещо?! Това и Борисов не би го казал! И какви са тези, които са го послушали? Нямам думи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Роси
преди 3 години
А останалите директно вода от пералнята Сигнализирай за неуместен коментар