Американците - едни от най-големите замърсители на водния свят

Жителите на САЩ използват 5 пъти повече пластмаса, отколкото е известно

07.11.2020 | 07:50 Редактор: Радостина Димитрова
Американците - едни от най-големите замърсители на водния свят

Жителите на САЩ използват повече пластмаса от всякога, а отпадъците, изнасяни за рециклиране, често се обработват неправилно, сочи ново проучване, съобщава The NewYork Times.Това  превръща американците в едни от най-големите замърсители на околната среда на Земята.

Приносът на Съединените щати за замърсяването крайбрежието с пластмаса в световен мащаб е значително по-голям, отколкото се смяташе досега, и то с цели пет пъти.

Два фактора допринасят за рязкото увеличение: количеството пластмаса, което използват американците, повишило се рязко, и генерираният износ на пластмасови отпадъци от САЩ.

Според проучването Съединените щати нямат достатъчно инфраструктура, за да се справят с нуждите си от рециклиране у дома. Затова изнасят около половината от рециклируемите си отпадъци. От общия износ около 88% се озовават в страни, за които се смята, че имат неадекватно управление на отпадъците.

"Когато прецените колко от нашите пластмасови отпадъци всъщност не могат да се рециклират, тъй като са с ниска стойност, замърсени или трудни за преработка, не е изненадващо, че голяма част от тях в крайна сметка замърсяват околната среда“, каза главният автор на изследването Кара Лавендър Лоу, професор по океанография в Sea Education Association.

Според изчисленията в проучването през 2016 г. Щатите са внесли между 1,1 и 2,2 милиона метрични тона пластмасови отпадъци в океаните.

Никълъс Малос, старши директор на Ocean Conservancy и автор на изследването, казва, че това количество пластмаса е равно на купчина, покриваща площта на поляната на Белия дом и достигаща толкова високо, колкото Емпайър Стейт Билдинг.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Трябва да намалят консумацията и да стягат коланите, това което, дебелите американци не обичат да правят. Сигнализирай за неуместен коментар