България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Мангъров: До 2-3 месеца цялото население ще се е срещнало с Ковид-19

Много от хората може да се лекуват вкъщи, а не да препълват болниците, смята инфекционистът

12.11.2020 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Няма втора вълна на Ковид-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно. На това мнение е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този Ковид-19 засега смъртността е около 0,3% - доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса", обясни той в студиото на "България сутрин".

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта пред Bulgaria ON AIR, че при Ковид-19 80% от случаите протичат безсимптомно. Симптомни били само около 20 на сто от случаите, а от тях нужда от болнично лечение имали едва 2-3%.

"Няма дефинитивно лечение на Ковид-19. "Азитромицин" се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. Ковид е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване", заяви началникът на Ковид клиниката в Инфекциозна болница.

Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са напът да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

"Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата - това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за Ковид-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете", обясни инфекционистът.

"Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни", категоричен е доц. Мангъров.

По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ. Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция, убеден е той.
 

"Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим - всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина", изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е "този куршум, който се очаква". Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно, отбеляза медикът.

Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.

Гледайте целия разговор с доц. Атанас Мангъров в следващото видео:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


19
1 rate up comment rate down comment 2
Бай
преди 3 години
Тоз нали щеше да си къса дипломата още в края на лятото... Вместо това пак изпълзя да дава небъдни прогнози. Що не си ходи в отделението да си гледа болните, вместо да обикаля телевизионните студия? или го е страх, че и той е "суха съчка"? Сигнализирай за неуместен коментар
18
2 rate up comment rate down comment 1
Мимо
преди 3 години
Само простите хора плюят.Където и да се скрие те, няма да избягате от този вирус.Въпрос на време е.Нито маски,нито капепета ще го спрат,нито поредните безсилни и смешни мерки. Сигнализирай за неуместен коментар
17
7 rate up comment rate down comment 1
T-Рекс
преди 3 години
Жокерче за доц. Мангъров- азитромицин се предписва и при ХОББ и астма. Защо ли се предписва, а доц. Мангъров ??? Сигнализирай за неуместен коментар
16
10 rate up comment rate down comment 9
Епидемиолог
преди 3 години
70% щели да се срещнат с вируса.Мангъров, това не значи ,че ще изградят имунитет.Тази Ковид пандемия десетократно надвишава сезонната смъртност при грипната епидемия. Ковид не е сезонна вирусна инфекция, тъй като върлува през всички сезони.Различна е от грипа.Нали според Мангъров тази респир.инфекция щеше да свърши през пролетта. Днес в нашата болница умряха 4.Кога се е случвало това при грип, Мангъров? Синовете ти са млади и бързо ще оздравеят, но старите хора умират като мухи.Манипулатор си Сигнализирай за неуместен коментар
15
7 rate up comment rate down comment 5
T-Рекс
преди 3 години
Доц. Мангъров да вземе да се информира защо се предписва точно азитромицин- нещо не си е осъвременявал познанията. Предписва се НЕ за предотвратяване на бактериална инфекция, а по някои съвсем различни от антибактериалното му действие причини. Ама Мангъров не е чел публикации ... Сигнализирай за неуместен коментар
14
11 rate up comment rate down comment 6
Чичо
преди 3 години
Много *** хора коменгират Мангъров. Сигнализирай за неуместен коментар
13
13 rate up comment rate down comment 11
Дядо белобради
преди 3 години
Този юнак съвсем се развилня. Ама хич не ми хххаресвва с тези ннегови теоррии. Да си гледа инфекцията и да не се прави на епидемиолог. Сигнализирай за неуместен коментар
12
21 rate up comment rate down comment 21
Noa5656
преди 3 години
До безстрашните абе вие никва идея си нямате за какво става въпрос просто немога да повярвам колко хора без мозък има... Днес тук в Италия има 636 починали на вас ви е майтап ... Разгледайте малко чуждестранни новини ама езика не знаете пу Сигнализирай за неуместен коментар
11
11 rate up comment rate down comment 9
180°
преди 3 години
До БаткоЯ, пак си помисли дали въпросният не си изменя мнението... Я, изгледай рубриката на Мария Цънцарова "На 180" в предаването "120 минути", в която в едно от последните издания беше посветено точно на есезнаешия доцент. Там ясно проличава колко си държи на изказванията и дали не си мени становищата.Ето, давам линк към въпросното предаване:https://***.btv.bg/video/shows/120-minuti/videos/na-180-gradusa-doc-mangarov-sreshtu-doc-mangarov.html Сигнализирай за неуместен коментар
10
22 rate up comment rate down comment 14
То
преди 3 години
А може ли да си мрем вкъщи и да се погребваме зад блока? Сигнализирай за неуместен коментар