България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Мангъров: До 2-3 месеца цялото население ще се е срещнало с Ковид-19

Много от хората може да се лекуват вкъщи, а не да препълват болниците, смята инфекционистът

12.11.2020 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Няма втора вълна на Ковид-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно. На това мнение е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този Ковид-19 засега смъртността е около 0,3% - доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса", обясни той в студиото на "България сутрин".

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта пред Bulgaria ON AIR, че при Ковид-19 80% от случаите протичат безсимптомно. Симптомни били само около 20 на сто от случаите, а от тях нужда от болнично лечение имали едва 2-3%.

"Няма дефинитивно лечение на Ковид-19. "Азитромицин" се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. Ковид е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване", заяви началникът на Ковид клиниката в Инфекциозна болница.

Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са напът да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

"Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата - това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за Ковид-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете", обясни инфекционистът.

"Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни", категоричен е доц. Мангъров.

По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ. Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция, убеден е той.
 

"Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим - всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина", изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е "този куршум, който се очаква". Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно, отбеляза медикът.

Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.

Гледайте целия разговор с доц. Атанас Мангъров в следващото видео:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

19
1 rate up comment rate down comment 2
Бай
преди 9 месеца
Тоз нали щеше да си къса дипломата още в края на лятото... Вместо това пак изпълзя да дава небъдни прогнози. Що не си ходи в отделението да си гледа болните, вместо да обикаля телевизионните студия? или го е страх, че и той е "суха съчка"? Сигнализирай за неуместен коментар
18
2 rate up comment rate down comment 1
Мимо
преди 10 месеца
Само простите хора плюят.Където и да се скрие те, няма да избягате от този вирус.Въпрос на време е.Нито маски,нито капепета ще го спрат,нито поредните безсилни и смешни мерки. Сигнализирай за неуместен коментар
17
7 rate up comment rate down comment 1
T-Рекс
преди 10 месеца
Жокерче за доц. Мангъров- азитромицин се предписва и при ХОББ и астма. Защо ли се предписва, а доц. Мангъров ??? Сигнализирай за неуместен коментар
16
10 rate up comment rate down comment 9
Епидемиолог
преди 10 месеца
70% щели да се срещнат с вируса.Мангъров, това не значи ,че ще изградят имунитет.Тази Ковид пандемия десетократно надвишава сезонната смъртност при грипната епидемия. Ковид не е сезонна вирусна инфекция, тъй като върлува през всички сезони.Различна е от грипа.Нали според Мангъров тази респир.инфекция щеше да свърши през пролетта. Днес в нашата болница умряха 4.Кога се е случвало това при грип, Мангъров? Синовете ти са млади и бързо ще оздравеят, но старите хора умират като мухи.Манипулатор си Сигнализирай за неуместен коментар
15
7 rate up comment rate down comment 5
T-Рекс
преди 10 месеца
Доц. Мангъров да вземе да се информира защо се предписва точно азитромицин- нещо не си е осъвременявал познанията. Предписва се НЕ за предотвратяване на бактериална инфекция, а по някои съвсем различни от антибактериалното му действие причини. Ама Мангъров не е чел публикации ... Сигнализирай за неуместен коментар
14
11 rate up comment rate down comment 6
Чичо
преди 10 месеца
Много тъпи хора коменгират Мангъров. Сигнализирай за неуместен коментар
13
13 rate up comment rate down comment 11
Дядо белобради
преди 10 месеца
Този юнак съвсем се развилня. Ама хич не ми хххаресвва с тези ннегови теоррии. Да си гледа инфекцията и да не се прави на епидемиолог. Сигнализирай за неуместен коментар
12
21 rate up comment rate down comment 21
Noa5656
преди 10 месеца
До безстрашните абе вие никва идея си нямате за какво става въпрос просто немога да повярвам колко хора без мозък има... Днес тук в Италия има 636 починали на вас ви е майтап ... Разгледайте малко чуждестранни новини ама езика не знаете пу Сигнализирай за неуместен коментар
11
11 rate up comment rate down comment 9
180°
преди 10 месеца
До БаткоЯ, пак си помисли дали въпросният не си изменя мнението... Я, изгледай рубриката на Мария Цънцарова "На 180" в предаването "120 минути", в която в едно от последните издания беше посветено точно на есезнаешия доцент. Там ясно проличава колко си държи на изказванията и дали не си мени становищата.Ето, давам линк към въпросното предаване:https://***.btv.bg/video/shows/120-minuti/videos/na-180-gradusa-doc-mangarov-sreshtu-doc-mangarov.html Сигнализирай за неуместен коментар
10
22 rate up comment rate down comment 14
То
преди 10 месеца
А може ли да си мрем вкъщи и да се погребваме зад блока? Сигнализирай за неуместен коментар