България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар с разтърсващ разказ и силен призив към обществото, Борисов и Мангъров

Пламна България, много смърт ще ни докара това нещо, алармира д-р Милен Чолаков 

10.11.2020 | 08:42 Редактор: Тодор Петров

Общопрактикуващият лекар в Шумен д-р Милен Чолаков е сред хората, които успяха да победят вируса. Той обаче е бил в много тежко състояние и е стабилизиран благодарение на донорска плазма.

"Това беше един тежък изпит на психика, физика, оцеляване, социална адаптация и преосмисляне на всичко, което се е натрупало за 58 години живот. Този вирус няма нищо общо с грип и грипоподобни заболявания. Предизвиква дълбока инвазия във всичко човешко. Ако грипът минава и заминава, Ковид-19 е съвсем друго. При мен протече изключително агресивно и най-вероятно ще остави последствия", разказа д-р Чолаков в "България сутрин".

Той се обърна към обществото да загърби мисълта, че няма вирус и че той не нанася поражения. Личният лекар призова хората да се обърнат със сериозност към препоръките и всичко, което може да ни защити.

"Пламна България, пламнаха Балканите, пламна Европа. Много смърт ни докара това нещо, много инвалидизация ще докара. Дайте да се стегнем като общество и да направим загубите минимални. Стига с това чудене има ли, няма ли! Доц. Мангъров, много ви моля, престанете с това раздвояване и призоваване на хората да не вярват. Умряха доста хора, ще умират още, най-вероятно", настоя д-р Чолаков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му лекарите в Шумен се борят с последните сили, защитавайки живота си. Били оставени единствено на ентусиазма.

"Имаше едно посещение на зам.-министъра, но липса координация и достатъчно разбиране от властта. Липсва разбиране, че трябва да се отвори донорски център за антиковид плазма, която ще спаси много животи и ще доведе до минимум смъртните случаи. Донорската антиковид плазма отсъства", заяви още той.

Такава е прелята на самия д-р Чолаков след първата седмица от състоянието му, което е било много тежко. Преливат му два сака с кръвна плазма, след което два дни по-късно е изписан с голямо подобрение.

"След изписването остава една невъобразимо голяма слабост, омаломощеност, чувство за празнота - все едно 5 слона са те газили отвсякъде. Това нещо продължава около 40 дни, при мен продължи около 14. На 15-ия ден тръгнах да работя. Беше ми много тежко, изпитвах голяма слабост", сподели д-р Чолаков.

Той призова премиера Бойко Борисов във всеки областен град да бъдат разкрити пунктове за набиране на донорска хиперимунна плазма. Категоричен е, че това ще спаси много български животи.

"Много ви моля, от вас зависи", призова медикът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
7 rate up comment rate down comment 1

преди 3 години
Само едно ще кажа на всички, на които им е писнало.Молете се да не се сблъсквате с този ад!Днес погребах баща си, който умря в агония борейки се до последно за глътка въздух! Сигнализирай за неуместен коментар
3
23 rate up comment rate down comment 23
Росица
преди 3 години
Хайде, стига вече! Писна ми всяка новина да бъде свързана с тъпия вирус или пикантерия около някой " известен ". Аман от психозата, която създават всички. Умрелите не са повече отколкото предишни години, и когато ни е писано ще си отидем, колкото и да не ни се иска. Сигнализирай за неуместен коментар
2
28 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 3 години
1
35 rate up comment rate down comment 9
анонимен
преди 3 години
Не се паникьосвайте, а просто спазвайте изолация, дистанция и хигиена! Сигнализирай за неуместен коментар