България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разказ от първо лице: Какво е да си доброволец на първа линия

Студентът Диян Ганев за втори път влиза във ВМА, за да се бори с вируса

05.11.2020 | 08:09 Редактор: Ралица Братанова

67% от студентите по медицина в страната биха се включили доброволно в борбата срещу Ковид-19. Това показва проучване, което бъдещите лекари направиха помежду си след апела на здравния министър да помогнат на изнемогващите лекари.

"През пролетта цялата пандемия беше по-сюрреалистична, все още осъзнавахме какво се случва. Сега лекарите са много изморени, те са на прага на силите си, а пациентите не спират да идват. Пандемията влиза в една спирала, която се изкачва", сподели студентът по медицина Диян Ганев, който за втори път доброволно влиза във ВМА, за да се бори с Ковид-19.

Основната причина, за да бъде доброволец, е това, че трябва да се помогне на системата.

"Болниците ще трябва да откриват по 200 легла, което означава, че трябва да има хора, които да ги обслужват", посочи студентът в ефира на "България сутрин".

Според него основният проблем е свързан с кадрите и това, че много хора имат нужда от помощ.

"Много от моите колеги имат опит като помощници на сестри. Tе, освен че учат за лекари, могат да се включат в тази насока. Ние можем да помогнем с амбулаторен аспект - да му вземем PCR тест, можем да участваме в организацията в амбулаториите", допълни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му хората там са напрегнати и се чувстват уплашени.

"Липсва организация, която да направи така, че по-лесно да се включваме в борбата срещу коронавируса и да се учим на медицина. Имаме дистанционно обучение, което не е достатъчно добро", коментира още студентът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК