Смело сърце: Кметът на Прага става доброволец в борбата с Ковид-19

Гржиб е лекар по образование, завършил е медицина в Карловия университет

22.10.2020 | 22:42 Редактор: Юлия Христова
Смело сърце: Кметът на Прага става доброволец в борбата с Ковид-19

Кметът на Прага Зденек Гржиб съобщи, че става доброволец в борбата с Ковид-19 в болница в чешката столица.

Тази негова инициатива няма да му попречи да продължи да участва в заседанията на кризисния щаб и на общинския съвет.

“От вторник ще помагам в една от болниците в Прага като доброволец. Както и мнозина други искам да подам ръка за помощ в тези трудни времена. Хората в болниците в момента имат нужда от подкрепа“, написа Гржиб в социалните мрежи, като допълни, че особено сега иска да помогне и да използва медицинската си квалификация (Гржиб е лекар по образование, завършил е медицина в Карловия университет).

Преди това президентът на Чехия Милош Земан отмени заради коронавирусната пандемия над стогодишната вече тържествена церемония в Пражкия замък по случай главния национален празник 28 октомври, когато се чества обявяването на независимостта и създаването на Чехословакия през 1918 г. Това съобщи днес пред журналисти шефът на президентската администрация Вратислав Мирарж.

По препоръка на здравния министър Роман Примула празненствата са отложени за 28 октомври идната година, пише "Монитор".

През изтеклото денонощие чешките медици са регистрирали рекорден брой заразени с новия коронавирус - 14 968. От началото на пандемията в страната с население 10,7 милиона са установени 208 915 инфектирани. Починали са общо 1739 болни от Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК