България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директор на болница в Пловдив става доброволец в Ковид отделение

Докато не се сблъскаш с вируса, нещата ти се струват конспирация, каза проф. Петров

28.10.2020 | 08:15 Редактор: Юлия Христова

Какви ходове остават тогава на важните съставни части на здравната система - болниците, които от дни страдат от кадрови дефицит. 

Вчера беше първият ми работен ден като доброволец. Има липсата на кадри в почти всяка една позиция в Ковид отделенето, липса на медикаменти, оборудване за дистанционно следене не пациентите. Това каза за "България сутрин" управителят на МБАЛ "Свети Мина" в град Пловдив проф. Петър Петров.

По думите му, за съжаление, нямало нито един отзовал се доброволец за разлика от първата вълна на Ковид-19, но сега и обстановката била по-тежка. Редица други отделения в страната също имали нужда от такива доброволци.

"Разполагаме с двама лекари, с мен - трима, а сега започва и млад лекар, когото ще обучим. Имаме заразени колеги. Капацитетът ни е 30 души, но оптималното запълване е 22-23 души, тъй като недоказаните заемат цяла стая", обясни събеседникът.

Според него лечението се случва според общоприетите алгоритми. То било адекватно на изискванията.

"Поддържаме връзка с Университетската болница, при усложнение на наш случай именно там го пращаме, но за съжаление доста често са винаги заети. Съгласни сме с лекарите в София, че по-доброто спазване на мерките със сигурност би довело до спадане на контактите между хората и съответно заболеваемостта", допълни лекарят.

"Докато човек не се сблъска, нещата му се струват форма на конспирация. Прекарах Ковид-19 не по-леко от един грип. Почти няма вече човек, който да няма близки и роднини с тази зараза". каза още той. 

"Към момента финансовото състояние на болницата е относително стабилно. Лимитите при нас са несправедливи и неотговарящи на реалните възможности. Трудно задържаме кадри и има неспособност за закупуване на апаратура, което ни прави неконкурентни. Не съм привърженик на блокирането на икономиката, но разбирането на проблема от всички би ни дало сили", обясни още проф. Петър Петров.

Гледайте целия разговор във видеото и репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК