България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студентите медици: Крайно е да разчитат на нас, но сме готови да се включим

Нямаме опита на другите лекари, не сме достатъчно подготвени, коментира Теодора Делчева

27.10.2020 | 08:55 Редактор: Радостина Димитрова

Крайно е да се разчита на студентите за ситуацията с Ковид-19, защото не сме достатъчно подготвени. Това заяви в студиото на "България сутрин" заместник-председателят на Асоциацията на студентите медици в България Теодора Делчева.

"До шести курс нямаме право да практикуваме, защото ние нямаме опита на другите лекари, не сме подготвени да работим в интензивни отделения. Но сме с нагласата да се включим в помощта и да поемем тези ангажименти. Затова като доброволци искаме да знаем къде имат нужда от нас", отбеляза Делчева.

По нейните думи в момента е отворена анкета, която има за цел да установи дали студентите искат да се включат в борбата с коронавируса и дали това да стане като доброволци, или на трудов договор.

"Това, което споделят участващите в анкетата, е, че няма централизирана структура, която да отговаря за доброволците и те не знаят къде има нужда от тях", коментира пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Асоциацията на студентите медици.

Тя добави и че в момента най-важното е здравната система да функционира добре.

"Когато започвах да уча, не съм предполагала, че има такъв недостиг на кадри. Сега Ковид ще допринесе за това обществото да разбере, че лекарите наистина помагат", смята тя.

По нейно мнение по-голямата част от колегите ѝ ще предпочетат да работят в България, ако има достатъчно атрактивни болници и възможности за специализация. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Това би било полезно за всички Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Това е вариант за действие. Сигнализирай за неуместен коментар