Студенти по медицина в Пловдив се включват на първа линия в битката

Част от тях помагаха на лекарите още в началото на пандемията

23.10.2020 | 13:41 Редактор: Юлия Христова

Студенти по медицина в Пловдив се включват на първа линия за борбата с Ковид-19 заедно с лекарите. Това се случва след призива на здравния министър проф. Костадин Ангелов бъдещи лекари от медицински университети от шести курс да помагат на медиците заради тяхната натовареност и дефицит на кадри.

Част от студентите от пловдивския Медицински университет вече имат опит в работата в Ковид отделенията. Те помагаха на лекарите още в началото на пандемията. 

Сред доброволците са и студентите Божидар и Стефан. Те са шестокурсници и заявиха готовност да се отзоват на призива на здравния министър.

"Смятам, че е лична кауза на всеки лекар да бъде солидарен с колегите си и да окаже помощ при нужда. Освен това, за доста е полезно да видим как се работи в условия на спешност, на неизяснена епидемиологична ситуация. Това ще бъде един безценен опит, който ще придобия", казва студентът Божидар Бербов.

Освен в Инфекциозната болница, стажант-лекарите вече са работили и в Спешното отделение и Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Според младите лекари медиците в Ковид отделението са по-защитени от тези в другите сектори на лечебните заведения.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК