България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Мангъров: До 2-3 месеца цялото население ще се е срещнало с Ковид-19

Много от хората може да се лекуват вкъщи, а не да препълват болниците, смята инфекционистът

12.11.2020 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Няма втора вълна на Ковид-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно. На това мнение е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този Ковид-19 засега смъртността е около 0,3% - доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса", обясни той в студиото на "България сутрин".

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта пред Bulgaria ON AIR, че при Ковид-19 80% от случаите протичат безсимптомно. Симптомни били само около 20 на сто от случаите, а от тях нужда от болнично лечение имали едва 2-3%.

"Няма дефинитивно лечение на Ковид-19. "Азитромицин" се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. Ковид е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване", заяви началникът на Ковид клиниката в Инфекциозна болница.

Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са напът да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

"Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата - това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за Ковид-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете", обясни инфекционистът.

"Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни", категоричен е доц. Мангъров.

По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ. Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция, убеден е той.
 

"Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим - всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина", изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е "този куршум, който се очаква". Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно, отбеляза медикът.

Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.

Гледайте целия разговор с доц. Атанас Мангъров в следващото видео:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


9
40 rate up comment rate down comment 16
Ирина
преди 3 години
Подкрепям професора за всичко лекара е лекар а не да отказва да прегледа болният Сигнализирай за неуместен коментар
8
27 rate up comment rate down comment 38
дафне
преди 3 години
Махнете го този с неговите глупости.Не знам , с какви очи и съвест се подвизава още по медиите. Сигнализирай за неуместен коментар
7
28 rate up comment rate down comment 49
Ризи
преди 3 години
Тоя е с психически отклонения. Сигнализирай за неуместен коментар
6
52 rate up comment rate down comment 19
Росица
преди 3 години
Доцент Мангъров е прав но други имаха интерес да всеят паника и страх сред населението. Никой не може да ме убеди, че всяко кихане и температура е вследствие на Ковид. Неправилно е за всяко неразположение да тичаме за тест, и той не е на 100 процента точен, да не говорим, че улавя всеки вирус без да умее да го различи. Сигнализирай за неуместен коментар
5
27 rate up comment rate down comment 41
шарлатанин
преди 3 години
С този лечител трябва твърд индийски подход, с жилава пръчка през лицето и където попадне общо взето. Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 37
анонимен
преди 3 години
Как ще се срещнеш/ с вируса/ с нещо ,което го няма?Този човек, добре ли е? Сигнализирай за неуместен коментар
3
69 rate up comment rate down comment 20
Батко
преди 3 години
Точно той не си е променял до сега версиите и от началото твърди едно и също. И точно той каквото е казал е станало - относно как ще се развие епидемията. Сигнализирай за неуместен коментар
2
14 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
То с инсулт не ги вземат в болница хората... ще кажеш като го слушаш, че само който не е решил, той не е влязъл в болница..пф Сигнализирай за неуместен коментар
1
18 rate up comment rate down comment 32
palkat
преди 3 години
Този трябва, да спре изказванията си. Нищо от това, което е казал не е станало. Сигнализирай за неуместен коментар