Доц. Мангъров: Коронавирусът не се лекува с антибиотици

"При при него острата фаза е от 13 до 15 дни", уточни инфекционистът

11.11.2020 | 16:27 Редактор: Искра Ангелова
Доц. Мангъров: Коронавирусът не се лекува с антибиотици

Да се внимава с антибиотиците, защото вирусът не се лекува с тях, препоръча доц. Атанас Мангъров, началник на Ковид отделението в Инфекциозна болница, в която се лекуват всички пациенти с коронавирусна инфекция.

По думите му клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите.

Той уточни, че всички лекари са на първа линия и е неправилно да се определят само едни от тях като работещи на първа линия.

"Това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Ковид-19 острата фаза е от 13 до 15 дни - доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година", обясни инфекционистът пред БНР.

Той подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици.

"Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито "Ремдесивир", нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи", посочи той.

По думите на доц. Мангъров препоръката за приемане на аспирин е, защото той е средство срещу съсирването на кръвта.

"Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици. На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород", обясни той.

Според него в болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород. Инфекционистът беше категоричен, че хората, които лекува, му имат доверие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
истина
преди 3 години
Мангъров в най-големия корифей в областта на вирусите. Ако толкова дъжите да пиете безразборно отидете и пазавувайте от първата аптека каквото душа иска. Само едно ще ви кажа. Хората починали от самолечение са хиляди пъти повече от хората пили аспирин. Не случайно всеки на възраст над 60 пие аспирин. Ковида е инфекция няма леченение !!! При тази инфекция много хора получава инфаркти, инсулти и други. Това е свързано с сгъстяването на кръвта. Аспирина я разрежда. Аман от специалист без 0 опит. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 6
palkat
преди 3 години
Този , като го тръшне вируса , да му дават само аспирин. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
ДИНОЗАВЪР КАРАБАДЖАК
преди 3 години
ПАРИЧКО МАНГЪРОВ НЕ Е В ЧАС, ТОВА Е ЯСНО... Сигнализирай за неуместен коментар