България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Миков: Отказвам се от битката за лидер на БСП, има натиск върху организациите

Според него в момента партията се управлява по вождистки начин

24.02.2020 | 09:14 Редактор: Ивет Арабова

21 кандидати ще се борят за лидерското място в БСП само година преди изборите. Кой е способен да изведе червените от стабилното второ място в класациите на социолозите? С 2 номинации е и бившият председател на партията Михаил Миков.

"Няма да участвам, но благодаря за номинациите. Предполагам, че ще има много откази. Няма натиск върху мен, но има натиск върху организациите. Не възприемам, че в една партия като БСП такъв тип председател като фигура ще доведе до някакъв добър резултат", каза в студиото на "България сутрин" бившият председател на БСП Михаил Миков.

Според него начинът на управляване на БСП в момента е вождистки, което е довело до загуба на доверие в обществото.

"Няма да има промяна, ако Нинова бъде преизбрана - ще има още от същото. Със смени на Устава няма да се подобри организационното състояние. Конгресът е върховният орган на партията и би трябвало той да прави преценката. Сега всеки от кандидатите ще направи платформа, а какво ще прави Конгресът?", добави Миков.

По думите му няма да се случи трус в партията, защото всички констатират апатия в членския състав.

"През този мандат бяха разгонени леви и социалдемократически формации. Леви политики от европейските социалисти се отричат от Корнелия Нинова. Беше извадена тезата за социалконсерватизма, което е абсурд", коментира Михаил Миков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Kaк ще бъде обърната разликата с ГЕРБ?

"Това може да се случи, когато политиката в партията придобие нов характер. Днес това не се вижда. На политическо ниво, със заклинания трудно ще стане. Очевидно причината е вътре в нас и не може да се намери добрият изход", изтъкна Миков.

"Нормално е да има атаки за предсрочни избори, но това, което се представя като алтернатива не може да привлече общественото внимание, за да има резултат", обясни Миков.

Възможно ли е Румен Радев да стартира нов политически проект?

"Ако се случи, това ще доведе до нов отлив от БСП. Колкото и да се прави опит да се внушава, че едно лице може да прави политика, аз смятам, че тя е колективно дело. Възможно е Радев да опита, но смятам, че това не е добре", заяви още Михаил Миков.

Каква е истината за информациите от испанския вестник "Ел Периодико", че Борисов е разследван за пране на пари?

"Това е част от политическия пейзаж, обективна информация трябва да получим от испанските власти. Модерно е за всички хибридни работи да се набеждава Русия. Навремето империализмът беше виновен за всичко, сега казват, че е Русия", смята Миков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК