Нинова, Кирил Добрев и Станишев - сред номинираните за лидер на БСП

Изборът трябва да се състои в края на април

18.02.2020 | 19:15 Редактор: Ивет Арабова

БСП с първи номинации за нов лидер. Най-голям брой от тях е получил настоящият председател на левицата – Корнелия Нинова. 

Два месеца преди прекия избор за нов председател на столетницата, тя е разтърсена от вътрешнопартийни битки. В началото на месеца от централата на партията си тръгнаха ключови служители, а ръководството търпи остри критики от свои. 

"Явно, че ще трябва да приемем, че толкова може това ръководство, затова смятам, че е нужна промяна, която да доведе до приемането на БСП като сериозна алтернатива на сегашното управление", заяви депутатът от БСП Красимир Янков.

След 11 преминали конференции, номинанации за нов лидер на БСП са получили 10 души. 

громната ѝ грешка е смяната на устава, неглижирането на много хора от старото поколение, които щяха да ѝ бъдат полезни, опората на младите изглежда не е толкова силна, не е толкова професионална, младите трябваше да бъдат обучени – тя на практика остава сама", обясни политологът Мария Пиргова.

Самата Корнелия Нинова отрича партията да е разединена. Не така звучеше словото и преди 6 месеца, когато тя оттегли оставката си на инфарктен пленум, последвал изборите за европейски парламент през месец май. 

Номинации за лидер имат заместник-председателят на Националния съвет – Кирил Добрев и лидерът на ПЕС – Сергей Станишев. В предаването "Брюксел 1" той обяви, че изборът е заченат порочно и цели бетониране на статуквото. 

В следващите дни се очаква да бъде представена платформа за бъдещето на партията, изготвена от недоволните от сегашното ръководство на столетницата. Изборът на нов лидер на БСП трябва да се състои в края на април, за да е валиден вотът трябва да са гласували над половината от социалистите.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК