"Ел Периодико": Борисов се разследва за пране на пари. Той: Координирана атака

Според вестника Борислава Йовчева и баща ѝ имали имот, купен с пари от фирма на руснак

21.02.2020 | 15:34 Редактор: Ивет Арабова

Като координирана атака - така премиерът Бойко Борисов определи публикация в испанския вестник "Eл Периодико". Според изнесената там информация, полицията и прокуратурата в Мадрид разследват Борисов като част от схема за пране на пари. 

"Според сигнала, това необяснимо благосъстояние и просперитет на фамилията и на модела идва от близостта им с Бойко Борисов", обясни редакторът в "Ел Периодико" Луис Рендуелес.

Сигналът, според печатната медия, бил подаден от организацията "БОЕЦ“. Според публикацията бившият модел Борислава Йовчева и баща ѝ са управлявали две компании, получили милиони евро от "физически лица, които не пребивават в Испания“. Семейството притежавало луксозен имот в Барселона, а парите за него били дадени от компания – собственост на руски гражданин. 

От българската прокуратура и МВР заявиха, че нямат данни или запитвания за разследване на испанските власти срещу Борисов. За имот на българския министър-председател в Барселона се говори не за първи път. В Брюксел Борисов за пореден път отрече да има нещо общо със схемата, а зад случая видя координирана атака срещу управлението. 

"За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Не са мои пари. Нямам нищо общо с тези фирми. Споменати са хора, които някои не съм ги виждал по 10-15-20 години дори", категоричен бе Борисов.

"Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие, аз ги разбирам тея "ченгеджийски номера“. Те са много ясни. Освен това за това нещо преди 2 месеца ни предупредиха. Те трябваше да излизат в понеделник, вторник, сряда, четвъртък по една статия...обаче нещо се объркаха. Нали целта беше шествието да е пикът, за да се направи пуч", каза още премиерът.

От българската прокуратура съобщиха за Bulgaria ON AIR, че не разполагат с информация за разследване от испанските власти. В МВР също няма такива данни. От Bulgaria ON AIR отправихме запитване до испанскитe власти относно разследването. Отговор от Мадрид обаче все още няма. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК