Volkswagen е имал няколко версии на софтуера за манипулиране на емисиите

Volkswagen призна за 11 милиона автомобила с подобен проблем

18.10.2015 | 12:52 Редактор: Георги Стоянов
Volkswagen е имал няколко версии на софтуера за манипулиране на емисиите

През седемгодишния период на манипулиране, за което Volkswagen вече си призна, компанията е променяла нелегалния си софтуер за четири вида двигатели, твърдят източниците, сред които има мениджър от групата и американски официален представител, близък до разследването.

Говорители на Фолксваген в Европа и САЩ не пожелаха да коментират дали са били разработени множество манипулиращи устройства, изтъквайки продължаващите разследвания от компанията и от властите в двата региона.

На въпрос за броя на хората, които може да са знаели за измамите, говорител в централата на компания във Волфсбург отговори следното: "Работим активно, за да проучим кой какво и кога е знаел, но е твърде рано да се каже."

Някои експерти и анализатори от бранша са на мнение, че няколко версии на манипулиращото устройство повдигат вероятността за замесени редица служители. Според тях софтуерните техници са се нуждаели от редовно финансиране и сведение за двигателните програми.

Миналия месец Volkswagen призна, че около 11 милиона автомобила по света са оборудвани със софтуер, чрез който се занижават реално отделяните вредни газове при проверки на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила Volkswagen, 2,1 милиона от марката Audi и 1,2 милиона с емблемата на Skoda.