Новият шеф на VW обеща подмяна на манипулирания софтуер

Член на управителния борд на компания подчерта, че служители са действали криминално

30.09.2015 | 09:34 Редактор: Мариета Иванова
Новият шеф на VW обеща подмяна на манипулирания софтуер

Новият шеф Volkswagen Матиас Мюлер обеща подмяна на манипулирания софтуер, коментира в предаването Денят ON AIR  с водещ Веселин Дремджиев Таня Минчева в пряко включване от Бон. Тя подчерта, че в този смисъл автомобилната компания е изправена и пред сериозни логистични проблеми с оглед на това, че манипулираният софтуер е бил поставян избирателно и не е ясно колко от собствениците му са били засегнати.

„Остава въпросът колко собственици ще пожелаят подмяна, тъй като досегашният софтуер не пречи нито на качеството на двигателя, нито на безопасността при шофирането”, коментира Минчева. В тази връзка тя изтъкна, че са се появили вече много коментари относно големината на исканата компенсация от Американския съд. Санкцията е около 20 пъти по-голяма в сравнение с наложената на General Motors за дефект на автомобили, довел до смъртта на стотици души, което при случая с VW не е така, стана ясно от коментара на Минчева.

В същото време член на борда на VW Олаф Лайс и икономически министър на Долна Саксония коментира, че служителите в компания на VW са действали криминално по отношение на манипулирането на тестовете на вредните емисии.