Швейцария спря продажбите на дизеловите коли на VW

180 000 автомобила ще бъдат засегнати

26.09.2015 | 10:24
Швейцария спря продажбите на дизеловите коли на VW

Швейцария временно забрани продажбите на дизеловите модели на Volkswagen, които биха могли да имат устройства, способни да манипулират тестовете за вредни емисии, съобщи ББС.

Швейцария съобщи, че решението може да засегне 180 000 автомобили – които още не са продадени или регистрирани в категорията Euro5.

Решението на Swiss Federal Roads office бе обявено на 25 септември 2015 след като най-големият производител на коли в света Volkswagen призна за нередности при емисионните тестове в САЩ.

Матиас Мюлер избран за главен изпълнителен директор на VW Group на 25 септември 2015.

 

Volkswagen България съобщи, че не може да уточни кои модели и кои години на производство са засегнати. На сайта за България се казва, че "новите автомобили на Volkswagen Group с Евро 6 дизелови двигатели, предлагани в момента в Европейския съюз, отговарят на всички правни изисквания и екологични норми. Софтуерът, за който става въпрос, не влияе на управлението, разхода или емисиите".

Компанията твърди, че засегнатите коли са "технически безопасни и напълно годни за пътна експлоатация".

"В случая става въпрос единствено за отделяните вредни емисии. Ние ще разрешим този въпрос! Ясно е, че ще понесем пълна отговорност и ще поемем всички разходи, необходими за съответните мерки. Ясно е също, че всичко това ще отнеме време - време за анализиране на обстоятелствата и време за иницииране на технически мерки", - пише в съобщението.