Volkswagen се преструктурира

Матиас Мюлер е новият шеф на VW Group

26.09.2015 | 09:57
Volkswagen се преструктурира

Новият главен изпълнителен директор на Volkswagen AG Матиас Милер каза, че ще положи всички усилия да преодолее кризата в германския автопроизводител след разкритията за неверни резултати от тестовете за вредни емисии, съобщава Bloomberg.

След седемчасово заседание в петък /25 септември 2015/ Надзорният съвет реши да направи Мюлер наследник на Мартин Винтеркорн, който подаде оставка в сряда заради скандала с неверните данни от тестовете. Компанията изгуби над 20 млрд евро от пазарната си оценка за два дни. Мюлер, който досега оглавяваше производителя на спортни коли Porsche, каза, че Volkswagen е изправен пред „безпрецедентни предизвикателства“.

„Най-спешната ми задача е да спечеля отново доверието за Volkswahen Group – чрез максимална прозрачност“, каза Мюлер в изявление. „Под мое ръководство компанията ще направи всичко, за да развие и приложи най-стриктно спазване и изпълнение на държавните стандарти в индустрията“.

 

62-годишният шеф на Porsche поема управлението седмица след като стана ясно, че VW е манипулирал тестовете за емисиите на дизеловите двигатели в САЩ от 2009, което доведе до милиарди долари потенциални глоби и разследване от американските власти. Компанията съобщи, че нередностите засягат дизеловите двигатели на 11 млн коли по света и каза, че възстановяването на опетнената й репутация пред клиентите ще бъде дългосрочна задача.

Засегнатите модели включват около 5 млн VW, съобщи компанията: „Работим ускорено за намиране на техническо решение, което ще представим на партньорите си, клиентите и обществеността възможно най-бързо“, каза Херберт Дийс, директор на VW в изявление, цитирано от Bloomberg.

 

Още по темата

Нова структура

Volkswagen създаде нова структура за Северна Америка, включваща брандовете Audi, Skoda и Seat. Някои служители вече са били освободени, каза временния председател Бертолд Хубер, който нарече кризата „политическа и помарна катастрофа“.

Акциите на VW затвориха при цена от 4,85 евро в петък, увеличавайки седмичния си спад до 34%.

VW ще стартира нова структура. Тя предвижда основаване на компания в Северна Америка, начело с Винфрид Валанд, ръководителят на Skoda. Bentley и Bugatti ще бъдат групирани с Porsche, а Audi ще продължи да управлява Lamborghini и Ducati. VW ще има четирима регионални директори, които ще отговарят пред директора на най-голямото подразделение на групата Херберт Дийс /бивш директор по развойната дейност на BMW/.

Директорът на продажбите Кристиян Клингер ще напусне компанията, заради стратегически разногласия. На негово място идва Юрген Стакман, директорът на Seat. Лука де Мео, директор продажби на Audi ще наследи Стакман начело на масовата испанска марка.

Volkswagen планира да закрие производството на ниво група и да остави брандовете да правят колите. Новият главен директор по технологиите ще управлява разработките в брандовете.

 

Мюлер, който има договор като главен изпълнителен директор на Volkswagen до 2020 управлява производителя на спортния модел 911 от октомври 2010. Учил е информационни технологии и започва работа в Audi като чирак в производството на инструменти в началото на 70-те, с което става първия директор, който не е инженер от Карл Хан през 1992.

Мюлер успя да увеличи печалбата на Porsche с 62 процента за четири години.

„Важно е да постигнем отново нещо подобно“, каза Мюлер на пресконференцията във Волфсбург. Използвайки кризата за промяна на начина, по който компанията взема решения и води делата си Volkswagen „има възможността да излезе от кризата по-силен отпреди“, каза той.

Следете новините от автоиндустрията в предаването Колела.

/Снимка: Volkswagen, туитър/