Шефът на Porsche Матиас Мюлер поема Volkswagen

Бордът на Volkswagen провежда спешно събрания, за да "разтърси" управлението му

25.09.2015 | 14:02 Редактор: Ирина Георгиева
Шефът на Porsche Матиас Мюлер поема Volkswagen

Бордът на Volkswagen провежда спешно събрания, за да "разтърси" управлението му, съобщи BBC.

На първо място в дневния ред ще бъде избран заместник на главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, който подаде оставка на 23 септември. Според запознати начело ще застане главният изпълнителен директор на Porsche Матиас Мюлер.

Очаква се да бъдат уволнени всички шефове "опетнени" от скандала с използването на софтуер за предоставяне на неверни резултати от тестовете с вредни емисии.

Някои инвеститори смятат, че назначаването на нов главен изпълнителен директор само два дена, след като старият подаде оставка, може да влошат нещата.

Един от най-големите инвеститори на Volkswagen заяви за BBC: "Според мен това е само една паническа реакция от страна на борда на компанията."

Според него обаче може и да има полза от спешната среща.

"Те наистина трябва да възстановят доверието на пазарите и един от най-добрите начини да постигнат това е като назначат нов началник и да се опитат да свържат всички лоши и безотговорни неща със стария." - посочи инвеститорът.


Скандалът започна да се разгръща на 18 септември, когато германския автомобилен гигант съобщи, че в САЩ е използвал софтуер за предоставяне на неверни резултати от тестовете с вредни емисии.

Автомобилите с с 1,6 и 2,0-литрови дизелови двигатели са "засегнати от манипулациите, за които се говори", заяви министър Добринд.

Според изчисления на в. The Guardian манипулацията вероятно е довела до изхвърлянето на допълнителни близо 1 млн. тона отрови във въздуха всяка година, което е равно на общото количество, изхвърлени вредни емисии от всички електроцентрали, превозни средства, промишлеността и селското стопанство на Великобритания.

Засегнатите от предполагаемата с манипулация са следните модели:

• Jetta (2009 – 2015)
• Beetle (2009 – 2015)
• Audi A3 (2009 – 2015)
• Golf (2009 – 2015)
• Passat ( 2014-2015)