VW отделя 7,3 млрд долара за решаване на кризата с емисиите

Volkswagen работи ускорено по изясняване на нередностите

22.09.2015 | 13:58
VW отделя 7,3 млрд долара за решаване на кризата с емисиите

VW ще отдели 6,5 млн евро – 7,3млрд долара през третото тримесечие, за да покрие разходите по уреждане на проблемите с дизеловите двигатели на 11 млн коли по света, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Volkswagen работи ускорено по изясняване на нередностите, засягащи специфичен софтуер, използван в дизеловите двигатели“, съобщи компанията от Волфсбург. Германският производител на автомобили съобщи, че ще коригира прогнозата си за резултатите за 2015 според това решение. Акциите на VW се понижиха за втори пореден ден след съобщението.

Германия, Франция, Южна Корея и Италия са сред страните, които във вторник обявиха, че ще проверят допълнително разкритията, че емисиите от  дизеловите двигатели на VW са били променяни, за да минат изпитанията в САЩ.

Това се случва в момент, когато американското Министерство на правосъдието започна собствено разследване на въпроса, съобщава Bloomberg, цитирайки двама неназовани американски представители, запознати с въпроса.

Скандалът се разрази след като Агенцията за защита на околната среда на САЩ - EPA - съобщи на 18 септември 2015, че VW е манипулирал данните от тестовете, което изправи компанията пред глоби за над 18 млрд долара. Скандалът довете до извинения, поднесени в понеделник от главния изпълнителен директор на VW, който обеща да върне доверието на потребителите.

Засегнатите от предполагаемата сманипулация са следните модели:

• Jetta (2009 – 2015)
• Beetle (2009 – 2015)
• Audi A3 (2009 – 2015)
• Golf (2009 – 2015)
• Passat ( 2014-2015)

 

„Нашата компания бе нечестна към EPA и Борда по околната среда на Калифорния“, каза в Бруклин Майкъл Хорн, ръководителят на американския клон на VW.

„Всичко се обърка. Трябва да оправим колите, за да не допуснем това да се повтори отново и трябва да го направим както трябва. Такова поведение е напълно несъвместимо с нашите ценности“, каза Хорн.