Volkswagen: проблемният софтуер доставен от Bosch

Bild се позовава на документ, с който разполага

27.09.2015 | 17:07
Volkswagen: проблемният софтуер доставен от Bosch

Германският вестник Bild съобщи, че компанията Bosch е доставила през 2007 на Volkswagen софтуера, който позволява промяна в двигателя, позволяваща да премине тестовете за вредни емисии.

Германската компания е обяснила на автопроизводителя, че инсталирането на програмата на колите е незаконна, съобщава АФП.

Bosch, със седалище в Герлинген е доставил софтуера "предвиден единствено за тестове, не за нормална употреба", пише неделното издание на Bild, цитирайки "експлозивен документ" от 2007.

Volkswagen тази година е въвел софтуера за дизеловите автомобили, за да промени резултатите на тестовете за вредни емисии, пише вестникът.

Защо VW е пренебрегвал толкова предупреждения? - пита Bild.

 

Германските власти постави краен срок за Volkswagen да представи план, според който емисиите на автомобилите му ще бъдат според стандарта, съобщава DW.

Германската държавна агенция за автомобилен траспорт /KBA/ даде на компанията до 7 октомври време да реши как и кога автомобилите на VW ще бъдат според изискванията за вредни емисии без манипулативен софтуер.

В документа, който Bild цитира, KBA съобщава, че е принудена по закон да "въведе необходимите мерки". Ако автопроизводителят не се подчини, разрешението за всички автомобили, ползващи софтуера, който манипулира данните, ще бъде отнето. Това би означавало, че автомобили няма да могат да се продават, нито да се движат в Германия, пише Bild.

Според Дойче веле още преди години VW е бил информиран за манипулацията от доставчика си, Bosch. Германското правителство остро критикува групата.