Над 2 млн. автомобила на Audi са засегнати от сканадала с VW

Засегнати модели са А1, А3, А4, А5, А6, TT, Q3 и Q5

28.09.2015 | 13:41 Редактор: Ирина Георгиева
Над 2 млн. автомобила на Audi са засегнати от сканадала с VW

От Audi заявиха, че 2,1 млн. от техните автомобили в света са снабдени със софтуера за предоставяне на неверни резултати от тестовете с вредни емисии.

Близо 1,42 милиона автомобили на Audi с двигателите EU5 са засегнати в Западна Европа, 577 000 в Германия, както и почти 13 000 в САЩ. Засегнати модели са А1, А3, А4, А5, А6, TT, Q3 и Q5, заяви говорител пред Reuters.

От VW заявиха миналата седмица, че 11 милиона автомобила в рамките на групата могат да бъдат засегнати.

Американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA) откри в някои от автомобилите на компанията софтуер, който засича кога колата преминава през тест за измерване на вредните емисии на газ - тогава софтуерът включвал вътрешен механизъм, който ограничава изпускането на замърсяващи газове, за да може превозното средство да премине теста. В резултат на тези манипулации колите може да превъзхождат с до 40 пъти установените ограничения за емисиите.

Германската компания се извини за нарушаване на доверието на потребителите, а на 25 септември обяви, че Матиас Мюлер ще замени Мартин Винтеркорн като главен изпълнителен директор. Новият шеф обеща "безмилостно" разследване. В него участва персонал на Audi, Porsche и VW.

Междувременно, акциите на Volkswagen продължават да падат.