Германия нареди на VW да върне в сервизите 2,4 милиона автомобила

Междувременно полицията в Италия обискира офисите на Volkswagen във Верона и тези на Lamborghini в Болония

15.10.2015 | 15:38 Редактор: Ирина Георгиева
Германия нареди на VW да върне в сервизите 2,4 милиона автомобила

Германската Федерална служба по моторен транспорт е наредила на Volkswagen да върне в сервизите 2.4 милиона автомобила за проверка заради скандала с манипулираните данни на емисиите вредни газове, съобщи BBC.

Предложението на Volkswagen беше отхвърлено от германската Федерална служба по моторен транспорт, че собствениците на автомобилите биха могли доброволно да предоставят колите си за ремонт, пишат местните медии.

Междувременно полицията в Италия обискира офисите на Volkswagen във Верона и тези на Lamborghini в Болония. Според направените съобщения италианските прокурори разследват твърденията за търговска измама.

Шефът на Volkswagen за Северна Америка - Винфрид Валанд, е подал оставка. По думите му той има "различни виждания с организацията на новата група в региона".

През септември беше разкрито в САЩ, че някои дизелови автомобили на Volkswagen в САЩ са снабдени със софтуер, който мами за резултатите при тестовете за вредни емисии. Впоследствие автомобилният производител призна, че до 11 млн. автомобила в световен мащаб са засегнати от скандала.

Компанията започна мащабно разследване на скандала, но новият директор Ханс Дитер Пьоч предупреди, че за отговорите ще е нужно "известно време". От Volkswagen са заделили 6,5 млрд. евро, за да се покрият разходите по Дизелгейт, но някои експерти смятат, че крайната сума може да нарастне.

Акциите на дружеството започнаха леко да се възстановяват миналата седмица, но все още има понижението от почти 20% заради скандала.