Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Македонският посланик пред Bulgaria ON AIR: Спорът с Гърция за името е "тежка тежест"

"Споразумението за добросъседство и сътрудничество между България и Македония e европейска рамка"

21.12.2017 | 20:33 Редактор: Иван Берберов
Македонският посланик пред  Bulgaria ON AIR: Спорът с Гърция за името е

Споразумението за добросъседство и сътрудничество между България и Македония e европейска рамка, която обобщава съдържанието на нашите договорни отношения. Много е важно, че подписахме това споразумение, това означава и признание, че Македония изгражда отношенията си със своите съседи по европейски начин. Това е споразумение за бъдещето и означава, че уважението и доверието между гражданите ще бъде пренесено в  политиката, икономиката, транспорта и енергетиката, заяви посланикът на Република Македония у нас Марян Гьорчев.

Но най-важното е демографията, защото и ние, и българите, а и другите балкански народи изчезваме, обобщи той.

По думите му добросъседските отношения трябва да мотивират младите хора, че Балканите са добро място за живеене, за работа, за бизнес.

Ако се попитат балканците, ние всички ще подкрепим тези идеи, това са идеи на космополитизъм и равенство, без значение кой с каква етническа принадлежност е, смята посланикът.

Пред "Денят ON AIR" той определи патриотизма и национализма като две противоположни теми и го нарече "битка между доброто и злото". 

По думите му от началото на 1991 г. Македония се ориентира към евроатлантическите ценности и продължава в това. Той определи спора с Гърция като „тежка тежест“, но се надява, че „нашите предишни отстъпки от изминалите 27 години ще ни помогнат Гърция да разбере, че сме с добри намерения“.

Гьорчев припомни и отстъпките, които Македония вече е направила: "Сменихме флага, сменихме Конституцията, приехме името Бивша югославска република Македония. Всяка спекулация само усложнява отношенията", настоя той пред Bulgaria ON AIR  

По думите му интересът на Великите сили към региона съществуват и днес. "Но докато сме единни, тук на Балканите, Великите сили няма да има какво да търсят", смята Гьорчев.

Относно това, че БПЦ стана църква майка за Македонската църква, посланик Гьорчев отбеляза, че в тяхната конституция църквата е отделена от държавата, но неговата позиция е, че „това, което стана, е само положително“.

Относно реалните стъпки за засилване на добросъседството между двете страни, посланикът даде за пример, че повече от 500 000 македонци идват като туристи през лятото и зимата в  България. 

"Това е един огромен туристически поток, 380 000 българи посещават пък Македония като туристи – в Охрид, Преспа, ски курортите, Шар планина, има и манастирски туризъм", каза той и допълни, че между двете страни има и много добро трансгранично сътрудничество.

В областта на сигурността двете страни доказаха, по време на пика на бежанската криза, ежедневно сътрудничество, имаше обмен на информация, продължи посланик Гьорчев.

По отношение на желаещите българско гражданство, той припомни думите на вицепрезидента Илияна Йотова при посещението й в Скопие, че над 70 000 македонци са получили такова. "Това не е тайна и за нас и е индивидуално човешко право“, обобщи посланикът.