Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румяна Коларова: Черно-белите учебници са бизнес прищявка!

Държавата абдикира от една от основните си функции - образованието, категорична бе бившият служебен просветен министър

31.08.2017 | 19:59 Редактор: Жанета Нейкова
Румяна Коларова: Черно-белите учебници са бизнес прищявка!

Това е една сбъркана бизнес логика, която не може да бъде прилагана, когато става дума за учебници. В този момент държавата абдикира от една от основните си функции - образованието! Това отсече в "Денят ON AIR" бившият просветен служебен министър доц. Румяна Коларова.

Повод за думите й е съобщението на министър Красимир Вълчев, че черно-бели учебници за 8 клас няма да бъдат разпространявани. Скандалът се разви, след като издателство изготви двуцветните варианти. Темата разбуни духовете в социалните мрежи, а родителите намекнаха за дискриминация в учебния процес. 

Доц. Коларова определи действията на издателството като "бизнес прищявка" и поясни, че за хората, които не могат да си позволят нови учебници, се предлагат такива втора употреба. Такава практика се използва по целия свят от ученици и студенти, допълни бившият образователен министър.

"Ако има проблем със закупуването на учебници, държавата трябва да предприеме субсидиране. Но много по-важен е проблемът със съдържанието на помагалата и самият процес по издаването им", продължи темата за образованието гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите й по-важното е какъв е учителят, доколко той е ерудиран, какъв е контактът му с учениците и този помежду им.

Според доц. Румяна Коларова новото поколение учители, което идва сега, има нов тип знания, но и друг начин на общуване с учениците. 

"Цялата мрежа на кампанията "Заедно в час" има много елементи, които са позитивни и гарантират квалификацията по начин, по който нашата образователна система не може", смята Коларова, която изрази своите суперлативи за мисията на международната мрежа.