Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Директорът на "Просвета": Трябва да има повече свобода при преподаването!

Пред Bulgaria ON AIR Никола Кицевски заяви, че е необходимо да бъдат създадени и по-добри условия за работа на българските учители

24.05.2017 | 20:10 Редактор: Василена Василева
Директорът на

В последно време се изгражда една не особено вярна картина за българския учител. Това, че той е на доста висока средна възраст е факт, но трябва да отбележим, че повечето от българските преподаватели са изключително отдадени на професията си. Те дават всичко от себе си и е необходимо да им бъдат създадени по-добри условия за работа, а трябва също така да имат и по-голяма свобода в методите на преподаване, тъй като сегашните условия налагат много ограничения. Това заяви директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски в студиото на "Денят ON AIR".

"Новите поколения винаги са били порицавани в един или друг аспект през годините. Истината обаче е, че всяко едно поколение се различава от предходното, като растат едни чудесни млади хора", категоричен бе Никола Кицевски пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че законодателатвото ни не е достатъчно съобразено с времето, за което издателството трябва да подготвя нови учебници, учебните програмите са съобразени с възрастта на децата, но разбира се не липсват и някои недомислия, за които експертите в министерството трябва сериозно да се замислят при изготвянето на новите програми.

Най-вече е нужно да се обърне внимание на това какви знания трябва да притежават учениците в различните възрасти, обясни Никола Кицевски в студиото на "Денят ON AIR".

"Много хора не разбират защо e необходимо да се правят по няколко различни учебника. Всъщност става въпрос за това, че за деца, чийто майчин език например не е българският, съдържанието трябва да бъде максимално опростено и с повече изображения, за да могат те да го разберат. От друга страна има много деца, които още в ранна възраст учат по няколко чужди езика, знаят повече и съответно за тях трябва да има учебници, които да надграждат знанията им", коментира още директорът на издателство "Просвета" пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор: