Модерното училище или какво следва след дигитализацията?

Как би се улеснил образователният процес коментират PR-експертът и преподавател Александър Христов и блогърът Мария Пеева

10.08.2017 | 08:52 Редактор: Иван Берберов
Модерното училище или какво следва след дигитализацията?

Дигитализацията започва да се прокрадва все повече в училищната среда. Редица учебни заведения премахват хартиените дневник и бележник и ги заместват с Интернет базирани такива. 

"С дигитализацията, целият образователен процес се улеснява неимоверно много. Но това довежда със себе си и друга важна промяна – смяната на ролята на преподавателя. Тъй като информацията е много по-достъпна до родители и ученици, учителят трябва да се премени по-скоро в образа на ментор, отколкото последна инстанция на истината", отбеляза PR-експертът и преподавател Александър Христов в студиото на "България сутрин". 

Според блогъра Мария Пеева дигитализирането на учебния процес значително улеснява родителите в това да следят отблизо развитието на децата си.

"Скриването на слаба оценка или отсъствие от час от родителя вече ще е почти невъзможно, тъй като ще имаме директен достъп до online-дневника. Ще можем по-лесно да следим за домашни, списъци с книги или предстоящи екскурзии", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи следващата стъпка в дигитализацията би била да се намали значително тежестта на раницата на един първокласник като всички учебници и помагала се пренесат на таблет или друг електронен носител.