Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Атанас Славов предлага: Да се въведе смесена система със силен мажоритарен елемент

Референдумът оставя възможност за преценка на депутатите, заяви още той

02.02.2017 | 20:47 Редактор: Ирина Георгиева
Атанас Славов предлага: Да се въведе смесена система със силен мажоритарен елемент

Начинът, по който е проведен референдумът, формулировката на въпроса, оставят възможност за преценка на народните представители, дори и да е задължителен той. Това обясни преподавателят по конституционно право и част от партия "Да, България" Атанас Славов в предаването "Денят ON AIR".

"Ако съдът се произнесе в този смисъл, че референдумът трябва да е задължителен, това означава, че трябва да стартира законодателен процес в следващия парламент. Тоест той няма как да произведе ефект непосредствен, трябва да се внесе законопроект за изменение на Избирателния кодекс, който да предвижда мажоритарна изборна система, но резултатът от този изборен процес не може да бъде предрешен и това е така, защото референдумът не е от вида законодателни референдуми, а просто дава различни варианти за действия. Така че парламентът ще има свободата да прецени какъв тип мажоритарна система, дали да мине към смесена система със силен мажоритарен елемент. Така че ще има няколко опции на масата със сигурност", поясни още Славов.

По думите му щеше да е различно, ако на референдума се беше гласувало за определен законодателен текст, който да бъде задължителен за приемане. Според него това е важна промяна и изразената воля на гражданите трябва да бъде зачетена.

"Най-балансираният подход е да се експериментира със смесена система, която да има силен мажоритарен елемент и силен пропорционален елемент, а не веднага да се скача в дълбокото с пълна мажоритарна система", смята Славов.

За Bulgaria ON AIR той коментира, че това, което е важно за "Да, България" е гласът на българските граждани да бъде чуван, независимо под каква форма.

"Затова решението на националния съвет "Да, България" е да се търси форма на сътрудничество зад един широк антикорупционен закон. Разбира се това сътрудничество може да намери изражение в следващия парламент", коментира още той и добави, че според него може да имат добър диалог с колегите им от "Нова република".

По повод машинното гласуване, Славов заяви, че има решение на съда, което е окончателно и трябва да бъде изпълнено.

"Защо не са направени всички процедурни стъпки, за да имаме готовност в този момент да въведем машинното гласуване? Задължително електронно гласуване, но пък се оказва, че има на практика една единствена фирма, която е готова да изпълни обществената поръчка, което е в противоречие с КЗК. Има конкретни въпроси, които трябва да бъдат зададени", смята той.