България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Ще има ли машинно гласуване на изборите?

Упреците към депутатите за референдума са неоснователни, настоя проф. Михаил Константинов пред Bulgaria ON AIR

01.02.2017 | 08:36 Редактор: Тодор Петров
Ще има ли машинно гласуване на изборите?

Eкспертът по изборно законодателство Михаил Константинов подкрепи пред Bulgaria ON AIR решението на ЦИК да няма машинно гласуване във всички секции на предстоящите парламентарни избори. Според комсията въвеждането на машинно гласуване във всяка една от секциите ще оскъпи изборите и може да постави под въпрос достоверността на резултатите.

ко в момента имаше възможност да се донесат машините и да се обучи персоналът, това щеше да бъде направено. В решението на ЦИК има мотиви, съгласно които тя е взела точно това решение. ВАС ще каже какво ще се случи", каза Михаил Константинов в "България сутрин".

Той е на мнение, че има хора, които опитват да внесат съмнение в законността на изборите, но увери, че вотът ще бъде честен. По думите му гледната точка на ЦИК е прагматична. И все пак, ако ВАС реши, че трябва да има машинно гласуване, ще бъде пусната обществена поръчка.

Математикът добави, че изцяло с машини в Европа се гласува в Холандия. "Типични са за Индия, Мексико и Венецуела, защото масово хората там са неграмотни", отбеляза Константинов.

Запитан за резултатите от референдума, които също разбуниха духовете и стигнаха до ВАС, гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев отговори:

"Упреците към депутатите за референдума са неоснователни, защото няма решение на ВАС. Референдумът ще влезе в парламента, защото е минал 20% от списъчния състав. Дали ще бъде задължителен или ще направят някакви вариации - не знам."

Михаил Константинов попита от своя страна защо не се говори по въпроса за партийните субсидии. Той е категоричен, че с изключение на ГЕРБ има трогателно единство субсидията да остане 11 лева.