ВАС решава за машинното гласуване

Тръгна и делото за резултатите от референдума

31.01.2017 | 13:26 Редактор: Ирина Георгиева
ВАС решава за машинното гласуване

Да има ли машинно гласуване в цялата страна на предсрочния парламентарен вот на 26 март. Това решава днес Върховният административен съд (ВАС). 

Днес или най-късно утре ВАС трябва да се произнесе по жалбата на новата формация на Радан Кънев "Нова република". Тя е срещу решението на ЦИК и на предстоящите предсрочни избори да се гласува машинно само в 500 секции. В аргументите на "Нова република" е записано следното: "Според Избирателния кодекс избирателите имат право да решават как да гласуват с машина или с хартийна бюлетина", предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.

Според ЦИК и техните представители по време на делото, въвеждането на машинно гласуване във всяка една от секциите в страната и в чужбина ще оскъпи избора и дори може да постави под въпрос достоверността на резултатите от този избор.

Чуйте позициите на Петър Славов и Мартин Димитров, членове на надпартийно обединение "Нова република":

Ако днес или най-късно утре ВАС отмени решението на ЦИК и постанови да се спази закона, а именно да се въведат машини за гласуване във всяка една от българските секции, които са повече от 12 000, то ЦИК е в готовност да го направи. Това заяви един от говорителите на Комисията пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Днес ЦИК беше под двоен обстрел във ВАС, защото разглежда и жалбата на Инициативния комитет на Слави Трифонов за референдума. Става въпрос за онези 12 000 бюлетини, които Комисията е обявила като невалидни само, защото не са били поставени от избирателите в плик, а така са намерени в самите урни.

Днес ВАС изслуша специална експертиза, която трябваше да проследи дали тези бюлетини са валидни или не. Според част от заключенията на документа, бюлетините са валидни и трябва да бъдат вписани в общия брой. Точно 12 000 бюлетини не достигат на резултатите от референдума, за да бъде обявен за задължителен на народните представители.

Решението си по този казус по жалбата на инициаторите на референдума, ВАС трябва да произнесе в срок до две седмици.

Какво казаха след делото част от инициаторите на референдума във връзка с изненадващата позиция на Върховната административна прокуратура именно в подкрепа на жалбата им, чуйте: